1. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde Osmanlı askerleriyle savaşan Avustralya askerlerini anmak üzere her yıl 25 Nisan'da anma etkinlikleri düzenleniyor.

Avustralya’nın en üst düzey güvenlik yetkilisi Mike Pezzullo, Anzak Günü mesajında, barış için mücadele ederken aynı zamanda yeni savaşlara da hazır olmaları gerektiğini savundu.

Pezzullo’nun, isim vermeden Tayvan meselesi dolayısıyla Çin’i kastettiği değerlendirmesinde, “Bugün, özgür uluslar olarak savaşın sesini yeniden duydukça ve yakın geçmişe kadar yaşadığımız sorunların askerileştirilmesini endişe verici bir şekilde izledikçe, savaş için katalizör olma ihtimali düşük olsa da, durmaksızın barış arayışına devam edelim. Savaş aptallık olabilir, ama daha büyük aptallık onu (savaşı) düşünmeyi bıraktığımızda sanki böyle yaparsak savaşın bizi terk edebileceğini, unutabileceğini düşünmektir. Savaşın ritmi bazen zayıf ve uzak mesafeli, bazen de daha gürültülü ve daha yakın.” dedi.

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton da Tayvan konusunda Çin’in de dahil olduğu anlaşmazlığın “hafife alınmaması gerektiğini’ belirterek, “Çin’in yeniden birleşme konusunda gayet net olduğunu düşünüyorum ve bu onların uzun süreli amaçları.” açıklamasında bulunarak şunları ekledi: “Savunma kuvvetlerimizin, ülkemize ve müttefiklerimize karşı bölgede gördüğümüz tehditlerle karşılaşabilmesi için her zaman olması gerektiği gibi üst düzey hazırlıklarımız var.”