El Cezire'nin haberine göre Avustralyalı bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan bir raporda, yabancı sosyal medya etkileyicileri, Çin Komünist Partisi tarafından Sincan bölgesindeki insan hakları ihlallerini örtbas etmek için "küresel propaganda baskısının" bir parçası olarak kullanılıyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) tarafından hazırlanan rapora göre, Çin hükümet kurumları yabancı sosyal medya yaratıcılarını özerk bölgede devlet destekli turlara davet ediyor ve "ÇKP yanlısı anlatıları" destekleyen video ve diğer içerikleri güçlendiriyor.

Salı günü yayınlanan raporda, Canberra merkezli düşünce kuruluşu, Çin devlet kontrolündeki sosyal medya hesapları tarafından 13 yabancı nüfuz sahibi tarafından oluşturulan Xinjiang ile ilgili içeriği destekleyen en az 546 gönderi tespit ettiğini söyledi.

Ocak 2020 ve Ağustos 2021'e yayılan gönderiler, toplu gözaltı iddialarına karşı çıkan "açıkça siyasi" videoların yanı sıra bölgenin yemek, kültür ve altyapısına odaklanan "Sincan'daki hayata tamamen olumlu bir bakış" gösteren videoları içeriyordu. ve zorla çalıştırma.
Düşünce kuruluşu, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir dizi kaynaktan fon aldı, "Bu içerik genellikle Batı medyası haberlerini ve akademik araştırmaları çürütmeyi, yabancı hükümetlerin açıklamalarını çürütmeyi ve Sincan'daki yaygın insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmeyi amaçlıyor." . Amerika Birleşik Devletleri. hükümetler, teknoloji endüstrisi ve silah üreticileri.

"Genellikle, bu tür içerik daha sonra parti devlet medyası ve büyük uluslararası sosyal medya ağlarındaki diplomatik hesaplar ve Dışişleri Bakanlığı brifingleri tarafından tanıtılır. Bu eğilim, Sincan'da haber yapan gazetecilerin karşılaştığı zorluk göz önüne alındığında özellikle dikkate değerdir."

Rapora göre, İslamabad'daki Çin Büyükelçiliği kültür ataşesi Zhang Heqing, en az 56 kez tanıtım yaparak yabancı influencer içeriğini paylaşan en üretken kişi oldu.

Strateji, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bu yılın başlarında yaptığı "Çin'i anlayan ve Çin ile uluslararası düzeyde dostane olan arkadaş çevremizi genişletmeyi asla bırakma" çağrısına uygun.

“Çin'deki yabancı medya etkileyicilerinin popülaritesinden yararlanan Çin devlet propaganda aygıtı, Xinjiang'daki kritik insan hakları ihlallerini etkisiz hale getirmek ve bölgenin daha olumlu bir imajını yansıtmak için mesajlarını potansiyel olarak daha ikna edici seslerle paketleyebilir” diye düşünüyor. 

Buna karşılık, bu yabancı sosyal medya etkileyicileri, MOFA konferanslarında Sincan ile ilgili içeriklerini tanıtabilir, çapraz gönderi yapabilir ve profillerini ABD merkezli sosyal medya platformlarında büyütebilir ve potansiyel olarak İngiliz parti hükümetinin medya makalelerinden alıntı yaparak yeni teklifler sunabilir. para kazanma ve izleyiciler oluşturma fırsatları. ”

Düşünce kuruluşu, sosyal medya şirketlerine “hükümet bağlantıları veya hükümetler tarafından doğrudan sağlanan içeriğe sahip hesapları belirlemek için daha iyi politikalar – küresel olarak uygulanması gereken politikalar – oluşturma ve uygulama” tavsiyesinde bulundu.

2018'de bir BM insan hakları paneli, Sincan'daki yetkililerin toplama kamplarında 1 milyon veya daha fazla Uygur ve diğer etnik azınlık Müslümanlarını gözaltına aldığına dair "sayısız ve güvenilir" raporlar aldığını söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet Cuma günü yaptığı açıklamada, bölgeye bir ziyaret düzenlemede herhangi bir ilerleme kaydedememesinin ardından Sincan'daki koşullara ilişkin değerlendirmesini haftalar içinde yayınlamaya hazır olduğunu söyledi.

Duyuru, İngiltere merkezli resmi olmayan bir mahkeme olan Uygur Mahkemesi'nin, Pekin'in bölgedeki soykırım ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olmasının "makul şüphenin ötesinde tatmin olduğunu" söylemesinin ardından geldi.