Bir grup Yerli Yerli'nin tazminat için yasal işlem başlatmasından üç ay sonra, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, çocukken evlerinden zorla çıkarılan Avustralya Yerlileri için bir tazminat fonu kuracağını duyurdu - "Çalınan Nesiller"in bazı üyeleri."

Morrison Perşembe günü Parlamento'ya, politikanın insani zararını dengelemek için 378.6 milyon AUD (279.97 milyon $) tahsis edileceğini söyledi; buna kurbanlara bir kerelik 75.000 AUD (55.462.50 $) ödeme de dahildir.
Başbakan Parlamento'ya verdiği demeçte, "Bu, Çalınan Kuşakların üyelerinin, ailelerinin ve topluluklarının şifa, haysiyet ve sağlık ve esenliği arasındaki bağlantıyı tanımak için uzun zamandır beklenen bir adımdır."

Resmi olarak konuşursak, sadece olanlar için derinden üzgün değiliz, aynı zamanda bunun sorumluluğunu da alacağız."

1970'lerde Avustralya'nın resmi asimilasyon politikasının bir parçası olarak, Aborijin ve Torres Strait Islander kökenli binlerce küçük çocuk evlerinden alındı ​​ve beyaz ailelerin yanında koruyucu ailelere yerleştirildi. Eski Başbakan Kevin Rudd resmi bir özür yayınlayarak 2008 olaylarını "ulusun ruhunda büyük bir leke" olarak nitelendirdi.

The Stolen Generation için bir kampanya grubu olan Healing Foundation, tazminatların ertelendiğini ve hükümet politikalarının Yerli Avustralyalılara verilen zararı düzeltmeye yönelik "büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Vakfın CEO'su Fiona Cornforth yaptığı açıklamada, "Tazminat, temelde Çalınan Kuşaklara yapılan geçmişteki yanlışları ve bugün hala bir yük olarak taşınan yaşam boyu travma ve keder deneyimini kabul etmekle ilgilidir." Dedi. dedi. dedi. söz konusu. bahsi geçen. bahsi geçen.

Tazminat fonu, diğer Avustralyalılara kıyasla neredeyse her ekonomik ve sosyal göstergenin en altında yer alan 700.000 Yerli insanın karşılaştığı ciddi dezavantajları ele almayı amaçlayan 1 milyar A$'lık (739.2 milyon$) federal hükümet girişiminin bir parçasıdır. .

video oynatmak
Fonlar, Avustralya Başkent Bölgesi ve Kuzey Bölgesi ile Yeni Güney Galler'deki Jervis Körfezi bölgesinde yaşarken ailelerinden alınan 18 yaşından küçükleri kapsayacak. Diğer Avustralya eyaletleri şimdiden tazminat planları oluşturmuştur.

Nisan ayında, 800 Kuzey Bölgesi mağduru, 1910'dan 1970'lere kadar olan dönemi kapsayan Yeni Güney Galler Yüksek Mahkemesi'nde federal hükümete tazminat talep eden bir toplu dava açtı.


Annesi Çalınan Kuşaklardan biri olan Ulusal Aborjin Toplum Kontrollü Sağlık Örgütü CEO'su Pat Turner, tazminat duyurusunu memnuniyetle karşıladı.


Yerel basına verdiği demeçte, “İnsanlarımız tazminat için uzun süre bekledi” dedi. "Önemli bir tanıma ama aynı zamanda bu tanınmayı beklerken ölen birçok kurtulan olduğunu da biliyorum. Annem onlardan biri."

Resmi istatistiklere göre, Yerli Avustralyalıların yaşam beklentisi Yerli olmayan insanlardan sekiz yıl daha kısa ve Aborijin ve Torres Boğazı Adalı topluluğunun tutuklanma ve hapishanede aşırı temsil edilme olasılıkları daha yüksek.

Geçen yıl binlerce Avustralyalı, gözaltındaki Yerli insanların ölümleriyle ilgili soruşturma talep etmek için sokaklara döküldü. Konuyla ilgili büyük bir Kraliyet Komisyonunun 1991'de çalıştırılmasından bu yana her ay yaklaşık bir Avustralya Aborjin gözaltında veya polisin ellerinde öldü.

Morrison'ın tazminat duyurusu, hükümetin Yerlilerin refahını iyileştirmeye yönelik taahhütlerini özetleyen en son "Açığı Kapat" raporunu yayınlamasıyla geldi. Yeşiller senatörü ve Gunnai, Gunditjmara ve Djab Wurrung halklarının soyundan gelen Lidia Thorpe, son raporun Yerli çocukların diğer Avustralyalı gençlerden 11 kat daha sık evde bakım dışında bırakıldığını gösterdiğini söyledi.

Twitter'da “Çalınan Nesil hiç durmadı” diye yazdı. "Çocuk kaldırma süreçleri yeni gelişti."

(Dış Basın)