İngiltere'de Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı geliştiren İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın AB'ye daha önce belirlenen dozdan daha az aşı vereceğini açıklaması üzerine büyük bir tartışma başladı.

Brüksel 100 milyon doz aşı almayı beklerken, AstraZeneca bunun ancak dörtte birine yakın bir miktarını verebileceğini açıklamasıyla sorunlar daha da büyüdü.

AstraZeneca'nın açıklaması üzerine AB yetkilileri, Kovid-19 aşısı tedarikinde kesintiye giden firmaya AB ülkelerinden aşı ihracatına sınırlama getirecek bir mekanizmanın yarın başlatılacağını duyurdu. 

Pfizer ve Moderna aşılarına kıyasla daha düşük fiyatı ve daha kolay depolama gereksinimleri dolayısıyla AstraZeneca ise Brüksel'de aşı tedarikiyle ilgili yaşanan sorunun kaynağı olarak Belçika'daki üretim tesislerini gösterdi. 

AstraZeneca aşısına büyük umut bağlayan AB şaşkın!

AstraZeneca'nın CEO'su Pascal Soriot verdiği bir demeçte, "Avrupa, sözleşmeyi (İngiltere'den) 3 ay sonra imzalamış olmasına rağmen, İngiltere ile aynı anda tedarik etmek istiyor." diyerek tansiyonun daha da yükselmesine nedne oldu.

AB yetkilileri, AstraZeneca ile toplantı düzenlemek istese aşı firması bu talebe olumsuz yanıt vererek 27 Ocak'ta gerçekleşen toplantıya katılmadı. Bunun üzerine AB Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi  Kyriakides düzenlediği basın toplantısında, "İlaç şirketleri ve aşı geliştiricilerinin uymaları gereken ahlaki, toplumsal ve sözleşmeye bağlı sorumlulukları var." sözleriyle sorumlu tuttuğu AstraZeneca'yı suçladı.

AB'den aşı firmalarına şantaj!

Avrupa basını, AB'nin BioNTech ve Pfizer aşılarının Brexit ile AB'den ayrılan İngiltere'ye gönderilmesini engellemekle tehdit ettiğini öne sürdü. AB böylece birlikten ayrılan İngiltere'yi de cezalandırmak istiyor.

İngiltereli yetkililer de, İngiltere'nin tehditkâr AB'den ayrılmakla ne kadar doğru bir karar verdiklerini konuşmaya başladı. 

AB'nin anlaşma yaptığı aşı firmaları:

-BioNTech-Pfizer ile 600 milyon

-AstraZeneca ile 400 milyon

-Sanofi-GSK ile 300 milyon

-Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon

-CureVac ile 405 milyon

-Moderna ile 160 milyon

 

Haber: Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com