Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Avrupa Konseyi Gazeteciliği Koruma ve Geliştirme Platformu" tarafından hazırlanan raporda, bağımsızlığına rağmen hükümetten denetim ve bağımsız yayın tehditlerini artırdığından şikayet etti.
Avrupa'da 14 gazeteci kuruluş ve kuruluşun üyesi olan platformun yazdığı örnek raporda, hükümeti eleştiren yayıncıların ağır para cezaları, kapatılma ve ruhsatlarının alınması riskine değinildi.

Raporda özellikle Fox TV ve Halk TV yayınlarının durdurulması ve yayınlarında çıkan cezalar geniş yer bulmuştur.

AİHM'nin 2020 bilançosu: İfade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülke Türkiye
Raporda, hükümetin muhalefet medyasını cezalandırdığı ve medya organlarını devlet fonlarıyla ödüllendirdiği, Evrensel ve BirGün gibi gazetelerin kamuya açık ilan alamadığı kaydedildi.
Medya kuruluşlarını kapatan Kanun Hükmünde Kararnamenin iptali: "El konulan evlerin iadesi istenebilir"
Türk gazetecilerin yargılanması ve tutuklanması
Raporda Türkiye ve Azerbaycan'daki gazeteciler, "kamu görevlilerine hakaret", "gizli bilgileri ifşa etme" ve "terör örgütü üyeliği" gibi suçlarla abartılan Avrupa medyasının üyeleri olarak gösterildi.

Türkiye, Azerbaycan ve Rusya Avrupa'da terör ve casusluk gibi suçlardan yargılanmadan önce gözaltına alınan gazeteci sayısındaki ilk mesaj yine ilk mesajdır.

Özellikle Türkiye'de bu suçlamalara ilişkin iddianamelerin gerekli demokratik kriterleri karşılamadığı tespit edildi. Yine Türkiye ve Rusya'daki gazeteciler, gösteriler ve protestolar sırasında medyada en çok taciz edildi.

Türk tarafında ise yetkililerden bağımsız medyayı bloke etme ve gazetecileri kriminalize etme eylemlerine son vermeleri istendi ve bu konuda Avrupa Konseyi standartlarından ayrılmamaları istendi.

Raporda Türkiye'den yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesini sağlaması ve uluslararası standartlara uygun ifade özgürlüğünü tesis etmesi istendi.

201'de medya özgürlüğünde 2020'de platforma sunulacağı belirtilen raporda, bunun bir yılda yüzde 40'lık bir artışa tekabül ettiği hatırlatıldı. Raporda 52 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, 70'e yakın gazetecinin gözdağı ve tacizin hedefi olduğu kaydedildi.