ABD Temsilciler Meclisi dün Rus petrolü, doğalgazı ve kömürün ithalatını yasaklamayı onayladı. Bu, ABD’nin Rusya’ya karşı bugüne kadarki en sert yaptırımı olacak. Ukrayna krizinin patlak vermesinden bu yana, yaptırımların kötüye kullanılmasının sonuçları yavaş yavaş ortaya çıktığında, Avrupa kendisini çatışmanın ana kurbanları arasında buldu.

Yükselen enerji fiyatları Avrupalıları şikayet ettiriyor. Gıda arzı da zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Güvenlik sorunları ciddileşiyor.

Rusya ve Ukrayna, Avrupa’nın kalıcı komşuları durumunda. Sadece Ukrayna’da istikrarlı bir durumun sağlanması halinde, Avrupa kıtasında gerçek bir güvenlik garanti edilebilir. Ukrayna krizinin ana sorumlusu olan ABD ise binlerce kilometre uzakta ve kolay kolay bu işten etkilenmez. ABD, bu süreçte askeri-sanayi kompleksine büyük para kazandırma fırsatını yakaladı ve Rusya’yı daha da köşeye sıkıştırarak Avrupa’yı zora soktu. ABD, hegemonyasını sürdürmek için daha fazla koz kazandı.

Buna karşılık Avrupa, ABD’yi takip ederek Rusya’ya karşı yaptırımlar başlattıktan sonra bir kalkınma etkisine maruz kaldı ve stratejik özerklik arayışı ciddi şekilde sekteye uğradı.

ABD için Avrupa hiçbir zaman eşit bir müttefik değildir, Amerikan hegemonyasını sürdürmek için bir basamak taşıdır.

ABD çizgisinde yaptırımlar uygulamak sorunu hiçbir şekilde çözmeyecek. Bu sadece ekonomide “kaybet-kaybet” durumuna yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda siyasi çözüm sürecini de etki edecektir.

Avrupa için, Amerika’nın tuzağından kurtulmanın ve stratejik özerkliğini kazanmanın zamanı geldi!

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı