piyasalarında satış baskısı hakim, çünkü yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının Japonya ve euro gibi diğer büyük ekonomilere göre daha hızlı yükseleceğine yönelik beklentisiyle yükselişini sürdürmesinden ve ABD dolarının güçlenmesinden zarar görüyorlar. FED’in başkanları da yaptıkları konuşmalar la , doları desteklerken, Merkez bankasının 2-3 Kasım'daki politika toplantısının tutanaklarına göre, çeşitli Fed politika yapıcıları, yüksek enflasyon devam ederse tahvil alım programlarının daralmasını hızlandırmaya açık olacaklarını ve faiz oranlarını yükseltmek için daha hızlı hareket edeceklerini söylemişler. San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly bile ki normalde güvercin tarafdır “Fed'in tahvil alımlarını azaltmasını hızlandırmasını “ beklediğini açıkladı. Güvercinlerin de Şahin kanada geçmesiyle , geçtiğimiz haftalarda 2022’de FED’den 2 faiz artırımı bekleyen piyasaların, ikiden fazla artışı fiyatlama içerisine girmeye çalıştığını gözlemlemekteyiz. ABD hazine getirileri de bu nedenle yükselmeye devam ediyor ve 10 yıllık gösterge tahvillerin getirisi, %1.6930'a kadar yükseldikten sonra %1.6427'den işlem görmeye devam ediyor. .Ancak biz 2022’de 2’den fazla artırımını aşırı agresif olacağını düşünmekteyiz. ABD doları, güçlü ABD verilerinin desteği ( işgücü piyasası ve tüketici harcamalarına ilişkin gerçekleşmelerde beklentilerden güçlü geldi) ve Fed politika yapıcılarının şahin eğilimi ile euro karşısında bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde ve yen karşısında beş yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Euro saat 07:26 itibariyle1.1210$'a yükseldi, ancak yine de Alman ticari güveninin üst üste beşinci aydır gerilemesinin ardından 17 ayın en düşük seviyesi olan 1,1186$'dan işlem de gördü. Merkez bankaları faiz artırmaya devam ediyor. G.Kore Merkez Bankası da politika faiz oranını büyük ölçüde beklendiği gibi 25 baz puan artırdı , çünkü artan hanehalkı borcu ve enflasyonla ilgili endişeler var. Yeni Zelanda merkez bankası, tüketici fiyatlarını kontrol altında tutmak için üst üste ikinci ayda da faiz oranlarını artırmış( %0,75’ye yükseltmişti) ve daha fazla artışa hazırlanmaları konusunda uyarıda bulunmuştu. Sterlin’de , 11 aydan beri ilk kez 1.3317$'a kadar düştükten sonra %0.12 yükselerek 1.3342$'a yükseldi. Burada da piyasanın , İngiltere Merkez Bankası'nın 16 Aralık'ta faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceğine odaklanmaya devam ettiğini görmekteyiz. ABD piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle bugün işlem görmeyecek. ABD borsaları da kapalı olacak ve Cuma günü seansı kısaltacak. Yurtiçi gündem de ise TCMB Başkanının ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek üzere bankacılarla bir araya geleceği toplantıya odaklanacağız

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi.

Güney Kore Merkez Bankası, varlık balonlarından kaçınmak ve enflasyonun daha da artmasını önlemek amacıyla gösterge faizi Ağustos ayından bu yana ikinci kez artırdı ve teşvikleri daha da azaltacağını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan huzurunda birçok alanda önemli işbirliklerini kapsayan 10 anlaşma imzalandı.

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırıp ve tahsis ettiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün Türkiye Bankalar Birliği üyeleriyle bir araya geleceği belirtildi.

ABD Merkez Bankası’nın son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda, varlık alım azaltımı ve faiz oranlarını yükseltmek için daha hızlı hareket etmeye açık olduklarını belirtti.

Foreign Policy'nin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yeni bir savunma yasası ile ABD'nin Rus gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattına yönelik yaptırımları sona erdirmeyi amaçlıyor.

OPEC, tüketici ülkelerin stratejik rezervlerinden petrol satışlarının küresel piyasalarda arz fazlasını çok fazla büyütebileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Euro Bölgesi ekonomisinin stagflasyon, yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluğun bir arada olduğu durum, ile karşı karşıya olmadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Gabriel Makhlouf, faiz oranında şu anda bir artışın gerekli olmadığını, ancak politika yapıcıların şartlarda bir değişiklik yaşanması halinde buna gecikmeden yanıt vermeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komites üyesi Silvana Tenreyro, BoE'nin faiz oranlarını yükseltm eye ne zaman başlaması gerektiği konusunda verilere bakarak karar vereceğini söyledi.

ABD piyasaları "Şükran Günü" nedeniyle kapalı olacak.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı