Bu sabah Asya borsalarında satıcılı bir seyir gözlenirken, ABD vadelilerinde sınırlı kayıplar var. Biden'ın teşvik paketi konusundaki çabası kayıpları sınırlandırdığı söylenebilir. ABD on yıllık tahvil faizinde de hafif de olsa yükselişin sürmesi teşvik konusundaki iyimser beklentileri açıklıyor. Ek olarak, ABD'nin aşılamada daha hızlı olması, dün gelen olumlu veriler ve iyi açıklanmaya devam eden teknoloji bilançoları da destekleyici faktörler olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda, Asya'daki satışların küresel piyasalara etkisi sınırlı kalabilir ki Avrupa vadelilerinde de önemli bir satış baskısı yok. Hafta genelinde yaşanan yükselişlerin ardından BIST100 endeksi de ABD vadelilerine paralel hafif satıcılı bir görüntü ile güne başlayabilir. Ancak, borsalardaki satışların şu aşamada Asya ile sınırlı kalması ve 5 yıllık CDS'imizin 300 baz puanın altına düşme ihtimalinin doğması endeksin destek seviyelerinden tutunarak dirençli bir görüntü sergilemesine neden olabilir. 



        

 

MAKROEKONOMİ

        Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 18'de aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Kısıtlamaların üretim tarafını daha az etkilemesi sonucu aralıkta PMI verileri güçlü genişleme bölgesinde gelmişti. Bu sebeple fabrika siparişlerinin aralıkta bir önceki aya göre artması beklenmekte. Ayrıca TSİ 16.30'da 30 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD'de 23 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 847 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemişti. Ancak son 2 haftada her ne kadar düşüş sergilese de yeni işsizlik maaşı başvuruları salgın öncesindeki 200 bin civarındaki seviyelerin oldukça üzerindeki seyrini sürdürüyor. 30 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise hafif düşüşle 830 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 22'de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, günün odak noktasında TSİ 15'te İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz toplantısı olacak. BoE, aralık ayındaki toplantısında AB ve İngiltere arasında devam eden Brexit sonrası ticaret anlaşması müzakerelerinden çıkacak sonuca odaklanmışken, politika faizini %0,1'de sabit tutarken, varlık alım programını ise 150 milyar sterlin artırarak 895 milyar sterlin seviyesine yükseltmişti. Ayrıca, ekonomik görünümün daha fazla bozulması durumunda, negatif faizler de dahil, desteği artırmak için alana sahip olunduğu belirtilmişti. BoE'nin, bugünkü toplantısında ise faiz oranını ve varlık alım miktarını sabit tutarak bekle ve gör modunda kalması bekleniyor. İngiltere'de ulusal düzeydeki kısıtlamalar ve Brexit sonrası yeni dönem ticaret koşulları ekonomik aktiviteye aşağı yönlü risk oluşturmakta. Dolayısıyla BoE bu toplantıda herhangi bir değişikliğe gitmese de ilerleyen süreçlerde daha genişlemeci politikalara başvurmak zorunda kalabilir. Bunun yanında, TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.

Dün AB'ye ilişkin ocak ayı öncü enflasyon verileri açıklandı. Aylık %0,2, yıllık %0,9 artarak deflasyonist bölgeden çıktı. Buna aylık %3,8 artan enerji fiyatları katkı sunarken işlenmemiş gıda fiyatları da aylık %1,1 arttı. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,3, yıllık %1,4 arttı. Her ne kadar enflasyonda artış olsa da bunların çoğunluğu Almanya'daki KDV indiriminin sona ermesi gibi geçici faktörlere bağlanmakta. Bu sene için zaten aşılanma süreci ile artacak talep ile geçici fiyat artışları beklenmekte fakat ECB'nin politika değişikliği kalıcı olup olmamasına bağlı olacaktır. 
Dün ayrıca tarım dışı istihdam verisi öncesi ADP özel sektör istihdam verisi takip edildi. Aralık ayındaki istihdamdaki 78 bin azalış sonrası ocak ayında istihdam 174 bin kişi artarak tekrar büyüme bölgesine geçti. ADP'ye göre salgın küçük ve orta ölçekli firmaları vursa da büyük ölçekli firmaların da etkilendiğine dair vurgu yapmakta. Küçük ölçekli firmalar istihdamı 51 bin kişi, orta ölçekli firmalar 84 bin ve büyük ölçekli firmalar 39 bin kişi istihdamı artırdı. Bu ay hizmet sektörü istihdama en çok katkıyı sunarken, imalat sektörü neredeyse yatay seyretti.
Yurt içi tarafta, TSİ 14.30'da ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Aralık ayında reel efektif döviz kuru endeksi, döviz kurlarındaki stabil seyrin de etkisiyle tarihi düşük seviye olan 60,45'ten 62,34 seviyesine yükselmişti. Ayrıca TSİ 10'da TCMB'nin ocak ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak.
 
Ayrıca TCMB menkul kıymet, DTH ve rezerv istatistiklerini paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 29 Ocak haftasında toplam DTH miktarı yaklaşık 0,64 milyar USD azaldı. Bu kapsamda, toplam DTH'ta bir önceki haftadaki artış sonrası bireysel ve Kurumsal DTH'lardaki düşüşlerin desteğiyle geçen hafta tekrar azalış görmekteyiz. Bir önceki haftadaki 0,56 milyar USD artış sonrası, bireysel DTH -0,15 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH ise bir önceki haftadaki 0,43 milyar USD artış sonrası, -0,49 milyar USD azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı ise %55,3 seviyesinden %55,1 seviyesine sınırlı geriledi. Kredilerde ise özellikle kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık artışın devam ettiğini görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,52 artış, YP kredilerde haftalık %0,20 artış,  toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,41 artış görmekteyiz.
TCMB swap stokundaki 0,8 milyar USD'lik düşüşe rağmen TCMB rezervleri geçen hafta brütte ve nette arttı. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 29  Ocak haftasında dış varlıklar 95,3 milyar USD'den 97,5 milyar USD'ye gelerek 2,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93,3 milyar USD'den marttan beri en yüksek rakam olan 95,5 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,4 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 11,1 milyar USD seviyesinden 13,8 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Hazine'nin 3,5 milyar USD'lik eurobond ihracının hesaplara girmesi brüt ve net rezervleri pozitif etkiledi.
Ocak ayında TÜFE, %1,5 artış beklentilerinin ve 10 yıllık ocak ayları ortalaması olan %1,3'ün üzerinde aylık bazda %1,68 artış olarak gerçekleşti. Rutin olarak her yıl ocak ayında gerçekleştirilen madde ağırlıkları ve TÜFE sepetinin güncellenmesi, bu sene pandemi süreci nedeniyle hanehalkının tüketim alışkanlıkları üzerindeki değişim de dikkate alınarak yapıldı, örneğin salgınla birlikte harcamaların bir parçası olan cerrahi maske de diğer sağlık ürünlerine eklendi. Buna göre gıda, ev eşyası, konut, sağlık ve haberleşmenin ortalamalar üzerinde ağırlıklarında yukarı yönlü bir revize gerçekleştirildiği görülüyor. Giyim ve ayakkabının öncülük etmesiyle talebin zayıfladığı sektörler ağırlıklı olmak üzere diğer ana grupların ağırlıkları azaltılmış.
 
2020 yılını %14,6 seviyesinden kapatan TÜFE, yıllık bazda %14,97'ye yükselerek Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyede. TL'deki değerlenmeye karşın uluslararası emtia fiyatlarındaki artış (dolar cinsinden ithalat fiyatlarındaki artış) ÜFE enflasyonundaki artışın devam etmesine neden oluyor. Aralık ayında %2,36 artış kaydeden ÜFE hızlanarak ocakta aylık %2,66 artış sergiledi. Yıllık ÜFE, %26,16 ile son 20 ayın en yüksek seviyesinde. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi de aylık %1,14 artış kaydederek her ne kadar manşet enflasyonun altında artış gösterse de geçen aya göre hızlanmış ve yıllık olarak %15,5 seviyesi ile Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye gelmiş.


Hatırda kalması gerekenler:

Gıda (süt ürünleri, et, yağ, mandalina, biber başta olmak üzere…), konut (doğal gaz abonman ücreti, elektrik ücreti, su  faturası…), ev eşyası (yatak, mobilya takımı, bulaşık makinesi, ütü…), ulaştırma (otoban geçiş ücreti, köprü geçiş ücreti, taksi, uçak bileti ücreti…), sağlık (16 kalemin 14'ünde aylık artış görüyoruz) enflasyonu yukarı yönlü etkileyen başlıca kalemler oldu. Talep eksikliğiyle giyim ve ayakkabı kalemi enflasyona düşüş yönlü etkisini sürdürdü.
Enerji, temel mallar, altın hariç dayanıklı mallar tarihsel olarak ocak ayı ortalamalarının üzerinde gerçekleşti, bununla birlikte kur etkisini belirgin hissettiğimiz dayanıklı malların aylık artışının son 4 aylık döneme göre yavaşlaması olumlu. Ek olarak başta ulaştırma hizmetleri olmak üzere kira, diğer hizmetler ve lokanta ve oteller de ocak ayı ortalamalarının üzerinde bir görünüm sergiledi. Taze meyve ve sebzedeki düşüşle işlenmemiş gıda kaynaklı olarak gıda kalemi ocak ayları tarihsel ortalamasının altında bir seyir izledi, ancak işlenmiş gıdanın ocak ayı ortalamalarının üzerindeki seyri genel etkiyi sınırladı. Ekim-aralık döneminde giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel ortalamanın belirgin altında kaldığını görüyorduk, ocak ayında ise aylık düşüş tarihsel ortalamadan daha sınırlı. Son 3 aydır alkollü içecek ve tütün ile altın kalemi de tarihsel ortalamasının altında kalmakta.
Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksine göre tarihi ortalamaların üzerinde ancak bir önceki aya göre yatay bir seyir görmekteyiz. Madde sepetindeki ekstrem fiyat değişikliklerinden arındırmak için baktığımız medyan enflasyonda ise 2020 yılı ortalamasının üzerinde bir artış görüyoruz.
ŞİRKET HABERLERİ 


TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2020 dördüncü çeyrek net dönem karı 639,2mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 768mn TL'nin hem de 693mn TL olan piyasa beklentisinin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Şirketin 4Ç2019'daki net dönem karı ise 450,5mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gelen satış gelirlerine karşın net finansman giderlerinin beklentimizi aşması etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 4Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,2 oranında artmış ve 9.198mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti %66,8 oranında artmış ve 7.997mn TL'yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki kar 35,7mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin 13,8mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin toplam brüt karı %78,1 oranında artarak 1.237mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 0,7 puan azalışla %13,4 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %47,6 oranında artmış ve 341,4mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 4Ç2020'de 30,1mn TL gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 4. çeyrekte 925,2mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 4Ç2019'da 425,5mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 2,3 puan iyileşmeyle %10,1 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 4Ç2020 FAVÖK'ü ise %79,2 artışla 1.191mn TL'yi göstermiştir. FAVÖK marjı da 0,1 puan düşüşle %12,1 seviyesine gerilemiştir. Net finansman giderleri 4Ç2020'de 285,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2019'da net finansman gelirleri 16mn TL idi. 4,8mn TL'lik vergi gideri sonrasında 4Ç2020 net dönem karı da 639,2mn TL olarak gerçekleşirken, net kar marjı 1,3 puan düşüşle %6,9 seviyesine gerilemiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019 yılına göre %20,4 artışla 1.784mn TL seviyesine yükselmiştir.

Şirket 2021 yılına ilişkin beklentilerini de açıklamıştır.
 

Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Türk Telekom'un 4. çeyrek net dönem karı 1.104mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi 995mn TL, bizim beklentimiz ise 940mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gelen satış gelirleri etkili olmuştur.  Şirket 4Ç2019'da 544,6mn TL net dönem karı kaydetmişti. Türk Telekom'un 4Ç2020 satış gelirleri %21,7 artışla 7.650mn TL'ye yükselirken, brüt kar %16,8 artarak 3.511mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,9 puan azalışla %45,9'u göstermiştir. Operasyonel giderler %14,1 artmış ve 1.579mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 4. çeyrekte 236,6mn TL gelir yazılmıştır. 4Ç2019'da diğer faaliyetlerden 120,9mn TL gider kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %44,6 artarak 2.169mn TL'yi göstermiştir. Faaliyet kar marjı ise 4,5 puan artışla %28,4'e yükselmiştir. Türk Telekom'un FAVÖK'ü 4Ç2019'daki 2.828mn TL'den 4Ç2020'de 3.546mn TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı 1,3 puan artışla %46,3'ü göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 129,4mn TL olurken, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü zararları 88mn TL'yi göstermiştir. Türk Telekom'un finansman öncesi faaliyet karı 2.210mn TL ile 4Ç2019'un %44 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 1.028mn TL'lik net gider kaydedilmiştir. Şirket 4Ç2019'da 873,5mn TL'lik net finansman gideri kaydetmişti. 3Ç2020 itibarıyla 211mn USD olan net açık yabancı para pozisyonu, 4Ç2020 itibarıyla 46mn USD uzun pozisyon ile pozitife dönmüştür. Şirketin vergi öncesi karı 1.182mn TL olurken, 78mn TL'lik vergi giderine bağlı olarak net dönem karı 1.104mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki vergi öncesi kar 661,3mn TL, net dönem karı ise 544,6mn TL idi.

4.çeyrek karıyla birlikte 2020 yılı net dönem karı 3.178mn TL'yi göstermiştir. 2019 yılı net dönem karı 2.407mn TL idi.

Türk Telekom toplam abone sayısı, 4Ç2020'de 50,4mn'a ulaşmıştır. 2020 yılında net abone kazanımı 2,6mn olmuştur.

Şirket 2021 yılı öngörülerini de açıklamıştır. Şirketin gelir artışı öngörüsü yaklaşık %14 (2020 %19,6) olup FAVÖK beklentisi yaklaşık 15 milyar TL'dir (2020 13,2 milyar TL). Yatırım harcamaları beklentisi ise 7,7 milyar TL (2020 6,7 milyar TL) seviyesindedir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi Bankası'nın 2020 yılı dördüncü çeyrek net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %58,7 oranında azalarak 765mn TL'ye gerilemiş ve hem bizim beklentimiz olan 768mn TL hem de piyasa beklentisi olan 778mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir.  Ayrıntılar için tıklayınız…
 
Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından KAP'a yapılan 04.01.2021 tarihli özel durum açıklamasında, Şirketin Yönetim Kurulu kararı ile, Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş. (ve iştiraklerinin) paylarının tamamının satın alınmasına (İşlem) ilişkin Şirketimiz ile Yıldız Holding A.Ş. ve Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında Pay Devir Sözleşmesi imzalandığı ve Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş. hisselerinin devrinin, ilgili yasal onayların alınmasının ardından devir tarihindeki net borç tutarı ve net işletme sermayesi dikkate alınarak hesaplanacak olan hisse bedeli üzerinden gerçekleşeceği duyurulmuştu.

Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.'nin toplam sermayesinin %100'ünü temsil eden payların devri; 340mn ABD Doları işletme değeri üzerinden net borç tutarı ve net işletme sermayesinin dikkate alınması sonucunda 297 ABD Doları hisse bedeli üzerinden 03.02.2021 tarihinde gerçekleşmiştir.

Net Holding (NTHOL, Nötr): K.K.T.C. Bakanlar Kurulu'nun 03.02.2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararları uyarınca mevcut sokağa çıkma yasağı tüm ilçe ve ilçelere bağlı yerleşim yerlerini kapsayacak şekilde 10 Şubat 2021 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır. Bu kararlar sonucunda K.K.T.C.'de bulunan Şirkete ait tüm otel ve casinolar söz konusu tarihe kadar kapalı olacaktır.
 
Turkcell (TCELL, Nötr): %100 bağlı ortaklığı Lifecell Ventures Coöperatief U.A.'nın sermayesi 15mn EUR artırılmış olup, sermaye artırımına ait yeni pay alma hakkının tamamı ödenmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, Katar Şubesi için bankacılık lisansı alındığını daha önce duyurmuştu. Katar Finans Merkezi Düzenleyici Otoritesi (QFCRA) tarafından şubenin faaliyete geçmesine 2 Şubat 2021 tarihi itibarıyla izin verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'da hisse senedi yatırımcılarının sayısı 31 Ocak itibarıyla 2 milyon 179 bini aştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Ocak sonu itibariyle pay senedi yatırımcı sayısı 179 bin 527 artışla toplam 2 milyon 179 bin 523 kişiye ulaştı. Halka arzların etkisiyle Ocak ayında da devam eden yatırımcı sayısındaki artışın 141 bin 876'sı tek günde, 26 Ocak'ta gerçekleşti. Böylece, Kasım 2005'den bu yana en yüksek günlük oransal ve sayısal artış kaydedilirken, aylık bazda ise yatırımcı sayısı yüzde 9 yükseldi. 26 Ocak'ta Borsa İstanbul'da Işık Plastik'in halka arzı gerçekleştirilmiş ve şirketten yapılan açıklamaya göre toplam 401 bin 153 gerçek ve tüzel kişi talepte bulunmuştu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

ARD Grup (ARDYZ): Şirketin 4Ç2020'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %141,2 oranında artarak 36,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in dördüncü çeyrekteki satış gelirleri 63,9mn TL olarak gerçekleşerek yıllık %68,7 oranında artarken, brüt kar %174,2 oranında yükselmiş ve 4Ç2020'de 53mn TL'ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri arge kaynaklı olarak bir önceki yılın aynı dönemindeki 773bin TL'den 14,2mn TL'ye çıkmıştır. Faaliyet karı ise aynı dönemde %121,6 oranında artarak 36,2mn TL'ye ulaşmıştır.
Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı yıllık %148,7 oranında artarak 65,7mn TL'ye yükselmiştir.

Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirket, operasyonel faaliyetlerini kolaylaştırmak, elektrik üretim maliyetlerini düşürmek, santral bakım ve işletme giderlerini azaltmak, santral yönetimlerini aynı idari çatı altında toplamak amacıyla daha etkin yapılanma sürecine girmişti. Bu bağlamda, şirket yönetim kurulu, %100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin altında yer alan bağlı ortaklıklar Kural Enerji A.Ş., Maral Enerji A.Ş., Soral Enerji A.Ş., Güneş 5 Enerji A.Ş. ve Hanel Global Gayrimenkul Pazarlama A.Ş.'nin Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile birleştirilmesine karar verilmiş olup 03.02.2021 tarihi itibariyle ticaret sicile gerekli başvurular yapılmıştır. Yine %100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin bağlı ortaklıkları olan Anatolia Yenilenebilir Enerji A.Ş., Energes 9 Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Berrak Ges 1 Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketlerinin Anatolia Yenilenebilir Enerji A.Ş. ünvanı altında birleştirilmesine karar verilmiş olup 03.02.2021 tarihi itibariyle ticaret sicile gerekli başvurular yapılmıştır. Margün Enerji Üretim A.Ş.'nin diğer bağlı ortaklıkları için de birleşme çalışmaları devam etmektedir. Bu işlem bağlı ortaklıkları üzerinde ortak kontrolünde herhangi bir değişim olmaması sebebiyle, şirketimizin konsolide finansal tablolarında bir etkisi bulunmayacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 280 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 54 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,10 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,10-%1,14 bandında hareketin ardından, %1,14 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5-10 baz puan civarında yükselişler gözlendi. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı