Aşıların ne kadar koruduğu ve ne kadar zararlı olduğu bilinmese de devletler vatandaşlarını aşılama yarışına girmiş durumda. Kısırlaştırdığı ya da felç ettiği iddiaları arasında, ilginç aşılama teşvikleri dikkat çekiyor.
Endonezya'da bir kasabada aşılı kişilere tavuk verilirken, Tayland'da aşılı kişilere ücretsiz inek çekilişine katılma hakkı veriliyor.
Endonezya'da aşılamayı teşvik etmek için ilginç bir yöntem kullanılıyor.
Batı Java Eyaletinin Cipanas bölgesinde, sağlık çalışanları haber vermeden kapı kapı dolaşıyorlar.
Aşı hakkında halkı bilgilendirir. Aşılanmış yaşlılar canlı tavuklarla ödüllendirilir.
Yerel yetkililer, özellikle yaşlıların korkuları nedeniyle aşılanmadıklarını söylüyor.
Sağlık çalışanı, "Yaşlılar çeşitli nedenlerle aşı olmak istemiyor. Bazıları aşı olmak istemiyor, bazıları korkuyor. Bu yüzden onları ziyaret ediyoruz ve isteyenlere tavuk vererek minnetimizi gösteriyoruz. Yetkililer, Temmuz ayı sonuna kadar bölgede 60.000 kişinin tam olarak aşılanmasını hedefliyor.
Nüfusu 270 milyonu aşan ülkenin şu ana kadar sadece %5'i aşılanmış durumda.
Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya'da toplam vaka sayısı 1 milyon 927 bini, can kaybı ise 53 bini geçti.
Tayland'da da benzer bir yöntem kullanılıyor
Mae Chaem ilçesinde aşılananlar, bedava inek kazanmak için piyangoya katılmaya hak kazanırlar.
Bu şekilde aşı olmak istemeyen kişilerin de teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Şimdiye kadar her biri yaklaşık 320 dolar değerinde toplam 27 inek dağıtıldı.

Yetkililer, yerel halkın büyük kısmının büyük baş hayvan yetiştiricisi olduğu için bağış kampanyasının aşılama süreci tamamlanana kadar devam edeceğini söyledi.
Nisan ayında Rusya'nın uzak doğusundaki Habarovsk'taki yönetim, vatandaşları Covid-19'a karşı aşıya teşvik etmek için aşılanan 60 yaş üstü kişilere 10 yumurtanın ücretsiz verileceğini duyurdu.
Son olarak ülkede yeni bir teşvik başlatıldı.
Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni tip korona virüse (Covid-19) karşı başlatılan aşı kampanyasında hediye olarak otomobil verileceği bildirildi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yaptığı yazılı açıklamada, salgın önlemlerinin yeniden gündemde olduğunu hatırlattı.
Sobyanin, "14 Haziran-11 Temmuz tarihlerinde ilk doz aşısını yaptıranlar araba çekilişine katılacak. Her hafta yaklaşık 1 milyon ruble (yaklaşık 14 bin dolar) değerinde 5 araba çekilişi yapılacak." dedi.