Yunanistan Emlak Danışmanı Kosta Arslanoğlu, Yunanistan'da ev aldıktan sonra süreç nasıl işliyor.?, Ev sahipleri mühitleri kime nasıl emanet ediyor.? Ve emlakçılar tüm bu süreçte ne gibi yollar izliyor.? tüm bu soruların cevabını Youtube kanalında anlatan Yunanistan Emlak Danışmanı Kosta Arslanoğlu, mühitlerin yönetimi hakkında da önemli tavsiyelerde bulundu.

Yunanistan'dan Emlak Danışmanlığı yapan Kosta Arslanoğlu, Yunanistan'da satın alınan mühitlerin alım süreci hakkında önemli bilgiler verdi. Arslanoğlu ilk olarak kiraya verilen evlerin yönetim sürecinden bahsetti:

"Evi mesela kiraladınız. Kiracıların genel psikolojisidir yani mal sahibi yurt dışında yaşadığı zaman kiracılar biraz large oluyor. Biz ne yapıyoruz.? Sizden ricamız şu; internet bankacılığına bakmanızı istiyoruz sadece IBAN kilidinize ulaşım sağlamak istemiyoruz bu bizim işimi değil. Kiranız yatmadığınız zaman bize haber vereceksiniz. Bizde hemen bu muhitlerin sahipsiz olmadığını kiracıya bir şekilde anlatıyoruz. Hemen müdahil olup, kiranız yatmadı ne zaman yatırmayı düşünüyorsunuz.? Diyoruz. Burada tabi insanlık hali bir iki gün gecikme olabilir, ama kötü niyet olması durumunda da yine bu mülkün sahipsiz olmadığını mutlaka kiracıya anlatabilmek lazım. Bu işin kira kısmı."

Asıl önemli olanın mühitlerin alınışından sonraki süreç olduğunu dile getiren Yunanistan Emlak Danışmanı Kosta Arslanoğlu, bu mülklerle kim ilgilenecek.? mal sahipleri yurt dışındaysa ne gibi bir süreç işliyor gibi soruların yanıtını paylaştı. Arslanoğlu şöyle devam etti:

"Muhitlerin alınışından sonra neler oluyor.? Ancak evler alındıktan sonra ne oluyor kimse bir şey söylemiyor. Evler mal sahipleri yurt dışında olduğu zaman bir mülkün sahibi kim? Bu mülkle alakalı kim ilgileniyor.? Önemli olan bu.

Ben Yunanistan’a müşteri olarak gelen insanlara şunu söylüyorum. Dikkat edeceğiniz bazı konular var. Ev alıktan sonra evinizle kim ilgilenecek.? Hangi konularda kim ilgilenecek.? Siz burada olsanız bile kim ilgilenecek tüm bunlarla? Veya eve başka bir zarar gelmesi, hırsız girmesi vs gibi. Uzaktan ne yapabilirsiniz.? Hiçbir şey. Dolayısıyla birlikte çalışacağınız inanların bu konularla birebir ilgilenmesi lazım. Ve almadan önce, oturum izni işlemlerine başlamadan önce çalıştığınız kişilere mutlaka sorun bunlarla kim ilgilenecek.?

Piyasada biz ilgileniyoruz, yapıyoruz, ediyoruz diyen çok insan var piyasada ancak; şunu gördüm ki başka emlakçılardan mülk alan insanların bazıları bize geliyor ve bizde başka emlakçıların sattığı mülklerin yönetimini almak durumunda kalıyoruz. Bu bizim ana işimiz değil, ama bu kendi müşterilerimize sağladığımız ekstra bir hizmet. Bir evin nasıl satılacağı önemli acil durumda para kaybetmeden evin satılması önemli bir husus."

Mutlaka sigorta yaptırılmalı

Sigorta konusuna da değinen Kosta Arslanoğlu, mutlaka sigortanın yaptırılması gerktiğinin altını çiziyor. 

"Sigorta konusunda burada sizin ihtiyacınız olan 3 tane sigorta şekli var. Birincisi oturma iznini alırken igorta yapmanız lazım. Eğer burada kalmayı düşünüyorsanız daha kapsamlı ve daha detaylı bir sigorta yapmanızı ben öneririm. Evle ilgili sigortalar var bunlarda önemli. Biz genelde müşterilerimize 1960’tan önceki evleri aldırmıyoruz. Çünkü bunların sigortalanması zor oluyor. Sigorta şirketleri bunu yaptırmıyor. Yunanistan’da zorunlu deprem sigortası yok ama bu sigorta yaptırmayalım demek değil. Mutlaka yaptırmanız lazım. Hem evle ilgili sigorta yaptırmanız lazım hem de üçüncü kişilere karşı sorumluluk sigortası yaptırmanız lazım. Çünkü en büyük zararlar oradan geliyor. Bu da sizin biraz daha rahat olmanızı sağlıyor."

Yunanistan Emlak Danışmanı Kosta Arslanoğlu'nun konuya ilişkin detaylı videosu ise şöyle:


Kaynak: Www.investgreece.gr

Hibya Haber Ajansı