Çin’in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde bulunan tarihi liman kenti Quanzhou, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildi. UNESCO 44’üncü Dünya Miras Komitesi Toplantısı, 16-31 Temmuz günleri arasında Fujian eyaletinin Fuzhou kentinde çevrimiçi olarak düzenleniyor. Toplantıda, “Quanzhou: Song ve Yuan Hanedanları Döneminde Küresel Deniz Ticaretinin Merkezi” adlı başvuru projesi kabul edildi ve Quanzhou, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

22 kalıntıya sahip olan ve Fujian’ın sahil kesiminde yer alan Quanzhou, tarihi Deniz İpek Yolu’nda, özellikle Çin’in Song (960-1279) ve Yuan (1271-1368) hanedanları döneminde dünyanın en büyük limanlarından biriydi. Çin dışında Zayton olarak da bilinen Quanzhou, antik Deniz İpek Yolu’nun başlangıç noktası ve farklı medeniyetler ile dinlerin kaynaştığı önemli bir merkez olarak kabul ediliyor.

Bugün, 11 bin 200 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Quanzhou, 8 milyondan fazla nüfusun yanı sıra, çok sayıda kültürel kalıntıya ve dini mekana ev sahipliği yapıyor. Söz konusu gelişmeyle birlikte, Çin’in listedeki miras sayısı 38’i kültürel, 14’ü doğal ve dördü karma olmak üzere 56’ya ulaştı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı