Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle:

*İl Genel Sağlık Kurulu, Vali Vasip Şahin'in başkanlığında toplandı. 17 günlük sokağa çıkma yasağının tam zamanında üretim, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için muaf tutulan sektörün başında yeni bir karar alındı.
*Buna göre; Muafiyet alanında çalışan işyerlerinde çalışanlar için, bu işyerlerinin yetkilileri tarafından daha önce düzenlenen tüm belgelerin geçerliliği 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24: 00'da sona erecektir. 29 Nisan 2021 Perşembe günü itibariyle çalışanlar, muaf tutulan işyerleri, fabrikalar ve atölyeler gibi e-Devlet platformunda İçişleri Bakanlığı'nın e-Başvuru sistemi üzerinden 'görev belgesi' başvurusunda bulunacaklar.

*Başvuru sahibinin çalıştığı işyeri kayıt numarası başvuru sahibinin sosyal numarasına göre belirlenecek ve işyerinin faaliyetine göre belirlenen NACE kodunun muaf olup olmadığı kontrol edilecektir. Sorular ile cevabın aranma koşulları arasındaki uygunluk tespit edilirse sistem üzerinden otomatik olarak görev belgesi düzenlenir.

*Başvuru sahibi için, süt kimlik bilgilerinin yanı sıra çalışma saati, işyeri ve ikametgah adresi ile varsa sokağa çıkma yasağı sırasında kullanılacak servis veya araç plaka bilgilerini içeren görev belgesi çıktısı imzalanacaktr işyeri yetkilisi tarafından.

*Çalışanın başvuracağı e-Uygulama kişisinin kullanımında oluşabilecek sistemik yoğunluk ve erişim hatası gibi sorunlar, iş belgesi manuel olarak doldurularak ve işyeri kişisi sadece bir kez imzalanarak düzenlenebilir.
*Görev belgesi almak için en fazla üç gün. İşyeri görevlisi, belgedeki yetkili kişinin yetkili olduğu bir işyerinde çalıştığı, sokağa çıkma yasağı olması gereken bir işyerinde olduğu ve yazarın bu süre zarfında verilmiş olması durumunda sorumlu olacaktır. belge, görev ve sokağa çıkma yasağı sırasında muafiyet nedeniyle zamanında ve rotada hareket etmeyecektir.

*Muafiyet için çalışan personel, sokağa çıkma yasakları sırasında görev belgesine eşlik edecek ve kontroller sırasında denetim ekiplerine teslim edilecektir. Görev belgeleri eş zamanlı olarak kolluk kuvvetleri bilgi sistemlerine iletilecektir. Kolluk görevlileri, yazı yazılırken, görev belgesi olmayan, belge veremeyen veya görevde belirtilen sebep, zaman ve yola uymayan kişilere karşı sadece adli ve idari işlem yapacaklardır. belge ve eksik ve yanlış bilgi veren işyeri çalışanları.

*Asgari personel ile hizmet verecek kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet yerlerinde çalışacak kamu personeli için yetkili makam tarafından kamu personeli görev beyannamesi düzenlenecektir. Bu kapsamdaki personel, görev sırasında kamu görevlisinin ikametgahı ile işyeri arasındaki yolla ilgili olarak muaf tutulacaktır.

*Ayrıca; Ankara'da ikamet eden ve Ankara'da veya çevre illerde günlük işe gidip gelen yolcuların taşınması şehirlerarası seyahat iznine tabi illerde yapılmayacaktır.