Odatv.com haberine göre, ABD merkezli Chrest Vakfı'nın Türkiye'deki bazı basın kuruluşlarına yüz binlerce dolarlık bağış yaptığı ortaya çıktı.
Türkiye'deki kritik kuruluşların ABD merkezli Chrest Vakfı'ndan yüz binlerce dolar hibe aldığı ortaya çıktı. Gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu haber sitesi Medyascope'un da bu kuruluşlardan biri olması dikkat çekiyor.

Vakfın internet sitesinde açıkladığı listede Türkiye'den çok sayıda kuruluş yer alıyor. Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, İKSV, Özgürlük, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Uzayda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği on binlerce dolar aldı. . destek. , Ekonomi ve Dış Politika Merkezi (EDAM) ve TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Vatandaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DISA).

Bu kuruluşlardan alınan “destek” miktarları aşağıdaki gibidir:

Medyaskop: 476.720 $

Özgürlük: 49,995 $

140Journos: $60.000
P24: 124.015 $

Destek alan kuruluşlar arasında en dikkat çekeni, halen aktif olarak yayın yapan gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope oldu. 2015 yılında yayın hayatına başlayan kurum, derneğin açıkladığı kayıtlara göre bir yıl sonra Chrest Vakfı'ndan destek almaya başlıyor.

Medyascope'un 2016'dan 2020'ye kadar aldığı toplam destek 476.720 dolar iken, cari kurla bu rakamın 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Dernek tarafından tanımlanan “Destek”in amacı, partizan olmayan ana akım medya çalışması olarak belirtildi.

BU CHREST VAKFI NEDİR

Başta Medyascope olmak üzere Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara binlerce dolarlık "hibe" desteği sağlayan dernek, ABD'nin Teksas eyaletinin Irving kentinde kurulmuş bir vakıf olmasıyla biliniyor.

Chrest Vakfı, gazeteciler ve yazarlar Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen tarafından 1999 yılında Teksas, ABD'de kuruldu. bağış geleneğine sahip ailelerden gelen Jeff ve Lou Anne Jensen; 2001 yılında ABD'de dezavantajlı çocuklar, diyabet araştırmaları ve sosyal girişimler gibi alanlara verdiği mali desteğe uluslararası bir boyut katarak Türkiye'deki STK'lara finansal ve teknik destek sağlamaya başlamıştır.

Mısır'da katıldığı bir aile gezisi ve uluslararası bir toplantı sonucunda Türkiye ile tanışan Chrest Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Lou Anne King Jensen, vakfın mali desteğini Türkiye'ye yönlendirme kararını şöyle açıklıyor:

“Vakfımızın kaynakları sınırlı olduğu için mevcut kaynakları birden fazla ülkeye dağıtmaktansa tek bir ülkeye yoğunlaşmanın daha etkili olacağını düşündük. Desteğimizi tek bir ülkeye yönlendirerek o ülkenin dinamiklerini daha iyi anlayabileceğimize, o ülkede yaşayan insanlarla daha yakın ilişkiler kurabileceğimize ve toplumun belirlediği sosyal hedeflere ulaşılmasına daha fazla katkıda bulunabileceğimize inanıyoruz. ”

Açıklamaya göre, Chrest Vakfı Yönetim Kurulu, proje bölgelerini bilen Türk danışmanların desteğiyle hibe almaya uygun projeleri belirliyor. Hibe alanların faaliyetleri ve projelerin etkisi yıllık raporlar ve finansal raporlar aracılığıyla izlenmektedir. İzleme ve değerlendirme için kullanılan bir diğer yöntem ise vakıf yetkililerinin saha ziyaretleridir.