Türkiye'deki kritik kuruluşların ABD merkezli Chrest Vakfı'ndan yüzbinlerce dolar hibe aldığı ortaya çıktı. Bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu bir haber sitesi olan Medyascope'un gelmesi dikkat çekiyor.
Vakfın internet sitesinde açıkladığı listede Türkiye'den çok sayıda kuruluş yer alıyor. Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, İKSV, Özgürlük, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Uzayda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği on binlerce dolar destek aldı. , Ekonomi ve Dış Politika Merkezi (EDAM) ve TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Vatandaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DISA).
Bu kuruluşlardan alınan “destek” miktarları aşağıdaki gibidir:

Medyaskop: 476.720 $

Özgürlük: 49,995 $

140Journos: 60.000 $

Destek alan kuruluşlar arasında en dikkat çekeni, halen aktif olarak yayın yapan gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope oldu. 2015 yılında yayın hayatına başlayan kurum, derneğin açıkladığı kayıtlara göre bir yıl sonra Chrest Vakfı'ndan destek almaya başlıyor.
Medyascope'un 2016'dan 2020'ye kadar aldığı toplam destek 476 bin 720 dolar iken, cari kur ile bu rakamın 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.
Dernek tarafından tanımlanan “Destek”in amacı, partizan olmayan ana akım medya çalışması olarak belirtildi.

BU CHREST VAKFI NEDİR?
Başta Medyascope olmak üzere Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara binlerce dolarlık "hibe" desteği sağlayan söz konusu dernek, ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Irving kentinde kurulmuş bir vakıf olmasıyla biliniyor.
Chrest Vakfı, gazeteciler ve yazarlar Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen tarafından 1999 yılında Teksas, ABD'de kuruldu.Bağış geleneğine sahip ailelerden gelen Jeff ve Lou Anne Jensen; 2001 yılında ABD'de dezavantajlı çocuklar, diyabet araştırmaları ve sosyal girişimler gibi alanlara yönelik mali desteğine uluslararası bir boyut katarak Türkiye'deki STK'lara mali ve teknik destek sağlamaya başlamıştır.
Mısır'da katıldığı bir aile gezisi ve uluslararası bir toplantı sonucunda Türkiye ile tanışan Chrest Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Lou Anne King Jensen, vakfın maddi desteğini Türkiye'ye yönlendirme kararını şöyle açıklıyor:
“Vakfımızın kaynakları sınırlı olduğu için, mevcut kaynakları birden çok ülkeye dağıtmaktansa tek bir ülke üzerinde yoğunlaşmanın daha etkili sonuçlar doğuracağını düşündük. Desteğimizi tek bir ülkeye yönlendirerek o ülkenin dinamiklerini daha iyi anlayabileceğimize, o ülkede yaşayan insanlarla daha yakın ilişkiler kurabileceğimize ve toplumun belirlediği sosyal hedeflere ulaşılmasına daha fazla katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. ”dedi.
Açıklamaya göre, Chrest Vakfı Yönetim Kurulu, proje bölgelerini bilen Türk danışmanların desteğiyle hibe almaya uygun projeleri belirliyor. Hibe alanların faaliyetleri ve projelerin etkisi yıllık raporlar ve finansal raporlar ile takip edilmektedir. İzleme ve değerlendirme için kullanılan bir diğer yöntem ise vakıf yetkilileri tarafından yapılan saha ziyaretleridir.
Tüm bu süreçlerden sonra vakıf hibe desteğine karar verir.



Kaynak: ODA TV