Rusya-Ukrayna savaşı sıcaklığını korurken altın da savaşa dair gelişmelerle yön bulmaya çalışıyor. Dünkü seansta ise altın fiyatlamasının bir taraftan alırken, diğer taraftan FED Başkanı Jerome Powell’den aldı. 1945 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, gün boyu bu seviyeyi aşmakta zorlanan sarı maden, genel olarak satış dalgası içerisinde hareket etti. ABD Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada savaşın ABD ekonomisindeki belirsizlikleri artırılacağını savundu. Ancak FED’in Mart ayında faiz artırım kararından vazgeçmediğini vurgulayan başkan, gelişmeler doğrultusunda yeni kararlar alabileceklerini savundu. Başkan’ın faiz artırım kararına dair yaptığı açıklama altın cephesinde negatif karşılanırken, bu süreçte 1913 dolar/onsla günün en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonuna doğru toparlanma çabasında hareket eden sarı maden, 1928 dolar/onstan günü tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,9 kayıp yazdı.

 

Gümüş ise dünkü seansta 25,38 dolar/ons seviyesinden güne başlarken, seans içindeki satış dalgasıyla 25 dolar/ons seviyesinin altına kadar geri çekildi. Ancak seans sonundaki toparlanma çabasıyla 25,30 dolar/onstan günü yüzde 0,3 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Platin ise dün altın ve gümüşten ayrışarak pozitif bir kapanışla günü tamamlamayı başardı. 1057 dolar/ons seviyesinden güne başlayan platin, 1076 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1,8 kazanç yazmış oldu.

 

Paladyum günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olurken, yüzde 3’ün üzerinde değer kazancıyla seansı tamamladı. 2579 dolar/ons seviyesinde güne başlayan paladyum, 2663 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 3,2 kazancı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda işlemler dünya fiyatlarının üzerinde seyretmeye devam ederken, işlemler 9 dolar/onsla gerçekleşti.  Hacim açısından güçlü sayılacak bir gün geride kalırken, toplamda 1.276 kg altın,4.952 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı