Geçtiğimiz hafta Rusya- Ukrayna krizi ve istihdam verileri piyasalarda dikkatle takip edilirken altın da volatilitesi yüksek bir haftayı geride bıraktı. 1791 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, Rusya Ukrayna krizinin hala sürüyor olmasından ve FED’in beklenenden hızlı adım atmayacağından dolayı toparlanma çabasını hareket ettiği bir haftayı yaşadı. 1800 dolar/ons seviyesinin üzerine dönmeyi başaran sarı maden, geçtiğimiz hafta açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi 150k beklentisine karşılık 467k olarak açıklanması sonrası bu seviyenin üzerinde kalmayı başaramadı. Ancak bu güçlü veriye karşılık altın tarafında tepki alımlarıyla toparlanma yaşadı ve haftayı artıda kapatmayı bardı. 1808 dolar/onstan haftayı tamamlayan sarı maden yüzde 0,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Gümüş yatay bir kapanışla haftayı tamamlarken, 23 dolar/onsun üzerinde kalmayı başaramadı.  22,47 dolar/onstan haftaya başlayan, beyaz maden hafta içinde 22,00 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen gümüş, haftayı 22,52 dolar/onstan yüzde 0,2 kazançla tamamlamış oldu.

 

Platin 1015 dolar/ons seviyesinden seansa başlarken, artıda kapatmayı başarmış bir diğer kıymetli maden oldu. 1028 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamlayan platin, yüzde 1,2 kazanç elde etmiş oldu.

 

Paladyum ise haftayı kırmızıda kapatan tek kıymetli maden olarak öne çıktı. Geçtiğimiz haftaya 2368 dolar/ons seviyesinden başlayan paladyum, 2286 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamladı ve yüzde 3,5 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta alıcıların iştahlı olduğu işlemler yaşanırken, işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 5,00 dolar/onsla gerçekleşti. Hacim olarak da düşük sayılacak bir hafta geride kalırken, toplamda 4.339 kg altın, 21.621 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı