Dolar tarafındaki güçlenme sürerken altın tarafındaki satış baskısı da artmaya devem ediyor. 1644 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, gün boyu satış baskısının üzerinde hareket ettiği seansta 1621 dolar/onsla Nisan 2020 yılından bu yana kaydettiği en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. Dolar endeksi dünkü seansta 114,50 seviyesini kaydederken son 10 yılın zirvesini aşmış oldu. Bu gelişme altının üzerindeki baskıyı artırmasının yanı sıra birçok para biriminin üzerinden baskı yaratmış oldu. İngiliz poundu dolar karşısında 1,03 seviyesine kadar geri çekilerek tarihinin en düşük seviyesine kadar geri çekilmiş oldu.  Küresel çaptaki resesyon kaygıları doları öne çıkartırken, birçok varlık sınıfının üzerinde satış kaygısı devam ediyor.

 

Gümüş de satıcılı piyasadan payına düşen fiyatlamayı alırken 19 dolar/onsun altında işlem görmeye devam ediyor. 19,54 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, 18,85 dolar/ons seviyesinden günü kapatırken, önceki güne kıyasla hanesine yüzde 3,7 kaybı yazdı.

Platin dünkü seansta en çok değer kaybeden kıymetli madeni olarak öne çıkarken son iki haftanın tüm kazançlarını geri verdi. 903 dolar/ons seviyesinden seansa giriş yapan platin, 853 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 5,7 kaybı hanesine yazdı.

Paladyum günü kırmızıda kapatan bir diğer kıymetli madeni olurken, 2000 dolar/ons seviyesinin üzerinde kalma çabasını sürdürdü. 2055 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan paladyum, 2028 dolar/onstan günü tamamlarken yüzde 1,3 kaybı hanesine yazdı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda haftanın ilk gününde sert düşen altın fiyatıyla birlikte işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 18 dolar/onsla gerçekleşirken, işlem hacmi açısından ortalama bir gün geride kaldı. Toplamda 4.110 kg altın ve 1.368 gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı