Altın geçtiğimiz hafta oldukça dalgalı bir seyir içerisinde olduğu bir seansı geride bıraktı. 1834 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, Rusya-Ukrayna krizinden beslenerek 1853 dolar/onsla son iki ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak bu seviyede kalmayı başaramayan sarı maden, FED sonrası satış baskısını üzerinde hissetti. FED’in sıkılaştırıcı adımlar atacağına dair sinyaller verdiği haftada, FED Başkanı Jerome Powell Mart ayında faiz artırımı yapacaklarına dair net bir mesaj verdi. Ortamı gözlemlemeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Powell, gerekirse daha da sıkılaşacak adımlar atacağına dair mesaj verdi. Başkanın şahin yöndeki söylemleri altını satış baskısına alırken, hafta sonuna kadar 1800 dolar/onsun altına sürüklenmiş oldu. Haftalık kapanışını 1791 dolar/ons seviyesinden kapanış yapan sarı maden, yüzde 2,3 kayıpla haftayı kapatırken, son iki haftadaki tüm kazançlarını geri vermiş oldu.

 

Gümüş geçtiğimiz hafta yüzde 7’nin üzerinde değer kaybederken haftanın en çok kayıp yaşayan kıymetli madeni oldu. 24,30 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, hafta boyunca satış baskısı içerisinde olduğu bir seansı yaşadı. Haftalık kapanışını 22,47 dolar/ons seviyesinden yapan beyaz maden, yüzde 7,5 kaybı hanesine yazarak haftayı tamamlamış oldu.

 

Platin de haftayı kırmızıda kapatan bir diğer kıymetli maden olmasına rağmen, 1000 dolar/onsun üzerinde kalma çabası sürüyor. Pozitif başladığı haftada 1060 dolar/onsun üzerini test ederek son iki ayın en yüksek seviyesini kaydeden platin, bu pozitifliğini haftaya yayamadı. 1010 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamlayan platin önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1,8 kazanç yazmış oldu.

 

Paladyum Rusya-Ukrayna krizinden pozitif istifade etmeye devam ederken, haftanın tek artıda kapatan kıymetli madeni olarak öne çıktı. 2098 dolar/ons seviyesinde haftaya başlayan paladyum, Rusya Ukrayna arasındaki gerginliğin tonu arttıkça pozitif yönlü seyrini de sürdürdü. 2368 dolar/ons seviyesinden haftalık kapanış yapan paladyum önceki güne kıyasla hanesine yüzde 13 kazanç yazmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemlerinin dünya fiyatlarının üzerinde seyretmeye devam ederken, işlemler spot fiyata göre 3 dolar/ons primli gerçekleşti. Hacim açısından ortalama işlemler gerçekleşirken toplamda 7.955 kg altın, 2.498 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı