İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1824 seviyelerinde başlayan ons altın hafta içerisinde oldukça kötü bir performans gerçekleştirdi ve aşağı yönlü sert hareketlenmeler dikkat çekti. Amerika kanadında yükselen hazine tahvil faizleri ile birlikte dolar endeksinde de güçlenmeler yaşanıyor. ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselme ile birlikte, faiz getirisi olmayan değerli metallere olan ilgi bir miktar azalıyor. Ek olarak ST. Louis Fed Başkanı Bullard’ın 2021 yılında enflasyonda yükseliş beklediğini açıklaması dolar endeksindeki toparlanmaları güçlendirdi. Bu gelişmeler ile birlikte sert aşağı yönlü hareketlenmeler sergileyen ons altın 2021 yılının en düşük seviyelerinde fiyatlamalar yaşadı. Diğer yandan piyasalar dün akşam saatlerinde yayımlanan FOMC toplantı tutanaklarını takip etti. Tutanaklarda; ekonomide kaydedeğer ilerleme için muhtemelen zaman gerekeceğini, yetkililerin ise enflasyona yönelik riskleri geçen yıla göre dengeli gördüğü belirtildi. Ek olarak tutanaklarda; fed yetkililerinin gevşek para politikasını desteklemeye devam ettiğini, varlık alımlarında değişikliğe gitmeden önce biraz zamana ihtiyaç olduğu yer aldı. Gün içerisinde piyasalar TSİ 16:30’da işsizlik hakalrından yararlanma başvuruları verisini izleyecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1800.02 – 1815.98 – 1830.72 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1767.17 – 1748.94 – 1722.59 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

Paladyum da diğer kıymetlilerle benzer şekilde kırmızıda bir günü geride bırakırken, 2377 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 0,6 kaybı hanesine yazdı.

Altın dünkü seansta son 6 haftanın en düşük seviyesini kaydederken, altın açısından zorlu süreç devam ediyor. ABD 10 yıllıklarındaki yukarı doğru ivme, Bitcoin’in altından rol çalması derken altın 1800 dolar/ons seviyesinin üzerinde tutunmakta zorlandığı seansları yaşamaktan kaçamıyor. Dünkü seansa 1794 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, seans boyu satıcılı seyrin içerisinde hareket etti. Seans için 1769 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen sarı maden, yıl başından beri en çok değer kaybeden kıymetli maden olarak öne çıkmış oldu. Günü 1776 dolar/ons seviyesinden tamamlayan sarı maden, önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1 kayıp yazarak seansı tamamladı.

 

Gümüş altının satıcı yönlü hareketine aldırmaksızın güçlü duruşunu sürdürmeye devam ediyor. 27,38 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan beyaz maden, yüzde 0,5 kazancı hanesine yazmış oldu. Gümüşün bu güçlü duruşu neticesinde, altın gümüş rasyosunda 65 seviyesinin altı dünkü seansta test edildi.

 

Platin güçlü rallisinin ardından ikinci seans gününü de kırmızıda kapattı. 1256 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan platin önceki güne kıyasla yüzde 0,7 kayıpla seansı tamamladı.

 

Paladyum da diğer kıymetlilerle benzer şekilde kırmızıda bir günü geride bırakırken, 2377 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 0,6 kaybı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemleri hacim açısından ortalama bir gün geride kalırken altın işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 3,00-4,00 dolar/onsla gerçekleşmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da toplamda 1.156 kg altın, 3.511 kg gümüş işlemiyle seansı tamamlandı.

Kaynak  TROY 
Hibya Haber Ajansı