Altın dünkü seansa oldukça pozitif bir başlangıç yaparak, 1916 dolar/ons seviyesine kadar uzandı ve Ocak ayından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Ancak bu seviyede kalmayı seans sonunda kalmayı başaramayan sarı maden, seansı kayıpla kapattı. ABD’de açıklanan ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksindeki güçlü veri altının satışına ön ayak oldu. 61.2 olarak açıklanan veri beklentileri aşmasıyla birlikte ekonomik toparlanmaya işaret etmiş oldu. Bu veri sonrası ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yukarı doğru ivme görülürken, altına satış baskısı olarak yansıdı. Seans içinde 1892 dolar/ons seviyesinde kadar çekilen altın, seansı 1900 dolar/onsla tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,3 kayıp yazmış oldu.

Gümüş de altınla benzer kaderi paylaştığı günde kayıpta bir günü geride bıraktı. Güne pozitif başlangıç yapan beyaz maden, 28,55 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak günün en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak seans sonuna kadar bu seviyede kalmayı başaramayan gümüş, seansı 27,89 dolar/onstan yüzde 0,5 kayıpla tamamladı.

Platin ise günü yeşilde kapatmayı başarmasıyla dikkatleri üzerine çekerken üst üste üçüncü günü de yeşilde kapattı. 1196 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan platin yüzde 0,6 kazancı hanesine yazdı.

Paladyum da platin gibi günü yeşilde kapatan bir diğer kıymetli maden olarak öne çıktı. 2861 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan paladyum yüzde 1,1 kazançla seansı tamamladı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta satıcıların iştahlı olması dolayısıyla altın işlemleri dünya fiyatlarının altında 0,50- 1,00 dolar gerçekleşti. Toplamada 1.046 kg altın, 7.118 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı

Kaynak TROY PRECIOUS METALS TRADE INC.
Hibya Haber Ajansı