Geçtiğimiz hafta enerji krizi yeni bir boyut kazanırken, enflasyonun kalıcı olacağına dair kaygılarının iyiden iyiye arttığı bir hafta geride kaldı. Altın ise böyle bir haftadan yeteri kadar istifade edemezken kayıpla geçirdiği bir haftayı tamamladı. 1760 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, seans boyu dalgalı seyriyle dikkat çekti. Enerji krizi küresel çapta bir krize dönmüşken doğal gaz fiyatları yükselişinde yeni rekorların kaydedildiği bir hafta yaşandı. Böyle bir ortamda küresel risk iştahını kaybolmasıyla birlikte hisse senedi piyasasından başlayarak piyasanın tamamında satış yönünde hareketler görüldü. Altın ise böyle bir ortamda kaçınılmaz olarak satışla haftaya başladı ve 1746 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesine kadar çekildi. Ancak hafta içinde Rusya’dan gelen gerekirse Avrupa’ya doğal gaz arzı sağlayabiliriz açıklaması piyasaları rahatlattı. Bu haber sonrası altında piyasanın toparlanmasından nasibini aldı. Haftanın son gününde ise ABD piyasasında açıklanan istihdam verileriyle altın daha da güç kazandı. Eylül ayında 500 bin istihdam artışı beklenen ABD ekonomisinde 194binlik bir artış olması sonrası altın hızla güç kazanarak 1781 dolar/ons seviyesine kadar ulaşarak haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak bu fiyatlamayı haftanın sonuna kadar taşıyamayan beyaz maden, 1757 dolar/ons seviyesinden haftalık kapanış yapan altın yüzde 0,2 kaybı hanesine yazmış oldu. Artan enerji fiyatları enflasyonun beklendiği kadar hızlı bir geçicilik sağlayamayacağı fiyatlamasının hızlanmasıyla birlikte altın tarafına yansıması pozitif yönlü olması beklenebilir. Ancak böyle bir beklentide FED önderliğinde merkez bankalarının atacağı adımlarsa altının yönünü tayin edecektir.

Gümüş ise altının aksine haftayı kazançla tamamladığı bir seansı geride bıraktı.22,53 dolar/onstan seansa başlayan beyaz maden, iki hafta sonra 23 dolar/onsun üzerini test ederken bu seviyede kalmayı başaramayarak 22,67 dolar/onstan kapanış yaptı ve önceki güne kıyasla yüzde 0,6 kazancı hanesine yazmış oldu. Bu kapanışla birlikte altın gümüş rasyosu üç hafta sonra 77 seviyesine inmiş oldu. Kıymetli maden rallisinde önemli bir gösterge olan bu rasyonun aşağı yönlü hareketi gümüş önderliğini kıymetli madenleri yukarı taşınmasını ön ayak olabilir.

Platin ise paladyum ile birlikte otomotiv endüstrisindeki çip krizinin çözüme ulaşacağı beklentisiyle birlikte toparlanma çabası içerisinde olduğu bir haftayı geride bıraktı. 975 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan platin, 1042 dolar/onsla son iki ayın en yüksek seviyesini kaydettiği bir haftayı yaşadı. 1029 dolar/onstan seansı tamamlayan platin yüzde 5,5 kazancı hanesine yazmış oldu.

Paladyum haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken iki hafta sonra 2000 dolar/onsun üzerine geri döndü. 2080 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan paladyum yüzde 8 gibi son zamanların en güçlü kapanışını yaptığı bir haftayı geride bıraktı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemleri dünya fiyatlarının üzerinde 1,00 dolar/onsla gerçekleşmeye devam ederken, hacim açısından önceki haftanın da gerisinde kalarak son zamanların en düşüğü sayılacak bir hafta yaşandı. Toplamda 1.941 kg altın, 11.515 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı