Almanya'nın merkez sol Sosyal Demokratları (SPD), parti lideri Olaf Scholz'un 2005'ten bu yana ilk kez bir hükümet kurmak için "açık yetki" talep etmesiyle, eski Şansölye Angela Merkel'in muhafazakarlar partisini kıl payı yendi.

SPD'nin yüzde 26,0'ını ve Merkel'in CDU-CSU muhafazakarlarının yüzde 24,1'ini almasıyla CDU'nun 70 yılın en kötü yolunda olduğunu gösterdi.

Seçim komisyonunun internet sitesinde yer alan rakamlar, Yeşillerin yüzde 14,8 ile üçüncü olduğunu gösterdi. Federal Geri Dönen Görevliden kısa süre içinde resmi bir açıklama bekleniyor.

Her iki lider de çoğunluğa sahip değil ve her ikisi de son dört yıldaki "büyük koalisyonunu" tekrarlamak konusunda isteksiz olsalar da, oylamanın en olası sonucu çevre Yeşilleri ve Hür Demokratlarla üçlü bir koalisyon olacak.

Müzakereler aylar sürebilir ve SPD'ye hükümet kurması için ilk şans verilmesi muhtemel.

SDP'nin başbakan adayı ve giden başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Scholz, oylamadan sonra diğer adaylarla yaptığı yuvarlak masa toplantısında, "Artık tüm anketlerde öndeyiz," dedi.

Daha önce neşeli SPD destekçilerine hitap ettikten sonra, "Almanya için iyi, pragmatik bir hükümete sahip olduğumuzdan emin olmak için cesaret verici bir mesaj ve açık bir misyon" dedi.