Almanya'daki birçok merkez hızlı koronavirüs testi yapıyor. Kanun gereği bu merkezler yaptıkları test sayısı kadar devletten para almaktadır. Pek çok merkez, devletten ekstra para almak için test sayısını abarttığı için soruşturma başlatıldı.

Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayınlanan habere göre bir hükümet sözcüsü, Bochum Savcılığının hızlı koronavirüs testleri sunan bir şirkete bağlı özel merkezlere ve evlere baskın düzenlediğini bildirdi. Haftalık Wertshaft Voche'ye göre, Lübeck Savcılığı da bazı merkezlerde "hızlı koronavirüs testi ve faturalandırma" için dolandırıcılık soruşturması başlattı. Bu bağlamda, Köln'deki sağlık yetkilileri, değerlendirme yapmak için dün habersiz bir merkezi ziyaret etti.

 Bu testler, Coronavirus testini hızlandırmayı amaçlayan bir federal yasa uyarınca vatandaşlara birkaç hafta boyunca ücretsiz olarak sunuldu. Yasa, devletin bir test için 18 avroya kadar ödeme yapmasını şart koşuyor, ancak birkaç Alman medya kuruluşu son günlerde herhangi bir inceleme yapılmadığını ve bunun imkansız olduğunu belirtti. Özellikle merkezlerin sınava girenlerin isimlerini veya fatura gibi belgeleri gösterme zorunluluğu olmadığı için sınavın imkansız olduğu belirtiliyor. Test merkezlerinin herhangi bir kanıt göstermeden test sayısını vererek para aldıkları belirtiliyor.

 Bir grup gazeteci, çeşitli merkezlerde test edilenlerin sayısını saydı ve usulsüzlükleri ortaya çıkarmak için yetkililere gönderilen sayılarla karşılaştırdı. Sonuç olarak bir merkez 100 yerine 422 test gerçekleştirdiğini, bir şirket ise bir günde 550 yerine 1.743 test gerçekleştirdiğini söyledi.

 Basında yer alan bilgilerin ardından Münster şehri, Almanya'da 30'dan fazla şehirde yaklaşık 50 merkez işleten bir şirketin test lisansını iptal etti.