Almanya'da istihbarat teşkilatlarının WhatsApp ve benzeri uygulamalardan şifreli yazışmaları okumasına izin veren yasa Federal Meclis'ten geçti. Hükümet tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'ndan geçen yasa tasarısı, 4 milletvekili çekimser kalarak 280'e karşı 355 oyla kabul edildi.
Böylece ülkenin iç istihbarat servisi Alman Anayasa Koruma Ajansı'na (BfV) WhatsApp ve benzeri uygulamaları izleme fırsatı verilecek ve BfV'nin kişileri takip etmesinin önündeki engeller kaldırılacak. Alman hükümeti, bu yasayla özellikle aşırı sağla mücadelede BfV ile Askeri İstihbarat Teşkilatı (MAD) arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçladıklarını savundu.

MUHALEFETTEN TEPKİ
Muhalefet partileri, yasanın vatandaşların haklarına müdahale ettiğini söyledi. Sol Parti Milletvekili Andre Hahn yasanın anayasaya aykırı olduğunu belirtirken, Yeşiller'den Konstantin von Notz bu şekilde hiçbir saldırının engellenmeyeceğini belirtti.
Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Uli Grötsch, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada yasayı savunarak, "Teröristler ve aşırılık yanlıları artık birbirleriyle telefonda konuşmuyor, kısa mesajları da yazmıyorlar. Bunların yerine mesajlaşma servisleri aracılığıyla şifreli biçimde iletişim kuruyorlar" dedi.