Almanya ile Fransa arasında ortak bakanlar konseyi toplantısının ardından birçok konuda görüş bildiren ortak bir bildirge açıldı. Yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'deki gerilimi azaltmak için Türkiye ile işbirliğine hazır oldukları belirtildi.
Almanya'nın ev sahipliği yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yeni tip koronavirüs salgını, iklim değişikliği ile mücadele, ekonomi politikası, dijital dönüşüm ve uluslararası konuları kapsayan 62 maddelik bir açıklama yayınlandı.
Deklarasyonun girişinde Almanya ve Fransa'nın işbirliğini güçlendirmeye devam edeceği belirtildi.
Almanya ve Fransa'nın güçlü, sürdürülebilir ve dirençli bir Avrupa Birliği (AB) için birlikte çalışma kararlılığını teyit eden bildirgede, çağın zorluklarına ancak AB içinde ve küresel ölçekte birlik ve dayanışma ile cevap verilebileceği belirtildi.

"DOĞU AKDENİZ VE LİBYA'DAKİ KRİZLERİ ÇÖZMEK İÇİN YAPICI BİR ATMOSFERDE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Türkiye'yi "Uluslararası konularda işbirliği" başlıklı bölüme dahil ederek, Doğu Akdeniz'deki gerilimlerin azalmaya devam etmesi ve çözüme yapıcı bir katkı sağlaması şartıyla, Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilişkilerindeki stratejik çıkarlarımızı yeniden teyit ediyoruz. Bölgesel krizler de yapıcı bir atmosferde işbirliğini genişletmeye hazırız. " açıklaması yapıldı.
Açıklamada, Doğu Akdeniz'deki tüm ilgili aktörlerin temel sorunlara sürdürülebilir bir çözüme katkıda bulunmaya teşvik edildiği vurgulandı.
Atlantik ötesi ilişkilerin daha da güçleneceğini ifade ederken, iklim, dijitalleşme, teknoloji ve kurallara dayalı çok taraflı düzenin güçlendirilmesi alanlarında ilerici bir gündem izleneceği belirtildi.
Ortadoğu'daki durumla ilgili bölümde, "Mısır ve Ürdün gibi diğer bölgesel aktörlerle güvenilir siyasi diyalog ve barış müzakereleri için verimli bir ortam yaratmak, iki devletli bir çözüme ulaşmak ve çatışmayı sona erdirmek". ifadesi kullanıldı.
Sahel Bölgesi'nde barış ve istikrar çalışmalarının devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanlığı seçimleri en geç 27 Şubat 2022'de Mali'de yapılacak.
Bildiride, Libya ile ilgili Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Berlin sürecinin desteklendiği ve devam ettiği belirtildi:
''23 Ekim 2020'de ülke genelinde imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana enerji sektörünün yeniden açılması, ulusal seçimler için yol haritası ve enerji sektörünün yeniden açılması ile birlikte kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için atılan önemli adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşmiş Milletler (BM), silah ambargosuna ve tüm yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak geri çekilmesine saygı duyar. "
İstikrarı bozucu davranışların tekrarı ve uluslararası hukukun tekrarı gibi sorunların Rusya ile ilişkileri zorlaştırdığı ve çözülmesi gerektiği belirtildi, "Ancak Rusya ile diyaloğumuzun ortak AB ilkeleri temelinde seçici bir şekilde çalışarak devam etmesini sağlıyoruz ve ortak ilgi alanlarında. "
Açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin iklim koruma, dijitalleşme, ekonomi, savunma, kültür ve eğitim alanlarının yanı sıra koronavirüs salgını ve terörizmle mücadele alanlarında derinleştirileceği kaydedildi.