Batı Almanya ve Belçika'da, dereleri ve sokakları ağır bir şekilde sular altında bırakan, arabaları sürükleyen ve evlerin çökmesine neden olan şiddetli selde en az 92 kişi öldü ve düzinelerce kişi kayboldu.

Almanya'nın Rheinland-Pfalz bölgesindeki yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, batı eyaletindeki yıkıcı sellerde 50 kişinin öldüğünü ve ulusal ölü sayısının en az 81'e ulaştığını ve düzinelerce daha kayıp olduğunu söyledi.

Rheinland-Pfalz içişleri bakanlığı sözcüsü Timo Haungs, kötü etkilenen bölgedeki ölü sayısının 28'den 50'ye yükseldiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington DC ziyareti sırasında selin büyüklüğünden duyduğu şoku dile getirerek, "Bu felakette hayatını kaybedenler için üzgünüm" dedi. Ölü sayısının daha da yükselebileceğini söyledi. "Hâlâ sayıyı bilmiyoruz. Ama çok olacak."

Beyaz Saray'da konuşan Merkel, günün "korku, umutsuzluk, acı ile karakterize olduğunu ve yüz binlerce insanın aniden felaketle karşı karşıya kaldığını" söyledi.

Bu felakette sevdiklerini kaybeden ya da hala kayıp insanların akıbetinden endişe duyan herkes için yüreğim yanıyor” dedi.


En kötü etkilenen Alman köyleri arasında, birkaç evin çöktüğü ve düzinelerce insanın bulunduğu Schuld vardı.

Eyfel'de, volkanik bir bölge olan tepeler ve küçük vadiler, barikatlar, telefon ve internet kesintileri kurtarma operasyonlarını engelledi. Bazı köyler moloz haline geldi, eski tuğla ve ahşap evler dar sokaklardan fışkıran suya dayanamadı ve çoğu zaman ağaç ve diğer molozları taşıyordu.

Schuld'daki ailesine yardım etmeye gelen Karl-Heinz Grimm, küçük Ahr'ın böylesine ölümcül bir selde kabardığını hiç görmediğini söyledi.

Onlarca kişi evlerinin çatılarından şişme botlar ve helikopterlerle kurtarılmak zorunda kaldı. Kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için yüzlerce asker görevlendirildi.


Rheinland-Pfalz eyaletinin valisi Malu Dreyer bölge parlamentosuna verdiği demeçte, "Ölüler var, kayıp insanlar var, birçoğu hala tehlikede" dedi. "Hiç böyle bir felaket görmedik. Gerçekten yıkıcı."
Belçika'da sel nedeniyle 11 ölüm kaydedildi.

Liege yakınlarında, Vesdre Nehri kıyılarını sular altında bıraktı ve Pepinster sokaklarını sular altında bıraktı.

Belediye Başkanı Philippe Godin, "Maalesef hızla yutuldular" dedi. "Korkarım öldüler."

Savcılık, Verviers'de çok sayıda ceset bulunduğunu söyledi, ancak yerel basında dört kişinin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğrulamadı.

Ülkenin güney ve doğu kesimlerinde ana karayolları sular altında kaldı ve demiryolu, tüm trenlerin durdurulduğunu söyledi.

200.000 nüfuslu Liege'de Perşembe günü Meuse Nehri taştı ve belediye başkanı yakınlarda yaşayan insanlardan daha yüksek yerlere taşınmalarını istedi.

 

(Dış Basın)