Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin bazı bölgelerini kasıp kavuran sel felaketini "gerçeküstü" ve "korkunç" olarak nitelendirirken, Batı Avrupa'da ölü sayısı 180'e yükselirken düzinelercesi hala kayıp.

Merkel, son günlerde rekor yağış ve sel nedeniyle en az 157 ölümle Almanya'nın en çok etkilenen bölgelerinden birini ziyaret ettikten sonra Pazar günü hızlı mali yardım sözü verdi.
Batı Almanya'nın en çok etkilenen iki bölgesinden biri olan Rheinland-Pfalz eyaletindeki küçük Adenau kasabası sakinlerine "Bu korkunç" dedi. "Alman dili, meydana gelen yıkımı zar zor tarif edebilir."

Merkel, "Almanya güçlü bir ülke" dedi. "Kısa, orta ve uzun vadede doğanın bu gücüne karşı duracağız."

Merkel, Çarşamba gecesi hızla yükselen sel suları nedeniyle birçok binanın hasar gördüğü veya yıkıldığı batı Almanya'daki Ahr Nehri'nin dar bir eğrisindeki Schuld köyünü gezdi. Yetkililer, bazı kişilerin hala kayıp olduğunu ve ölü sayısının artmasından korktuklarını söyledi.

Ayrıca, iklim değişikliğini engellemeye yönelik siyasi odağın iki katına çıkarılması çağrısında bulundu. Merkel, "Acele etmeliyiz, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi hızlandırmalıyız." dedi.

Sel Uyarısı
Odak şimdi güney Almanya'ya ve şiddetli yağışlara karşı temkinli komşu Avusturya'ya kayıyor.

Almanya'nın güneyindeki Berchtesgadener Land'de yollar nehirlere dönüştürüldü, bazı araçlar süpürüldü ve toprak parçaları kalın çamurun altına gömüldü. Avusturya sınır bölgesinde yüzlerce kurtarma görevlisi hayatta kalanları arıyordu.

Avusturya'nın Salzburg bölgesinde, Cumartesi akşamı Kothbach nehri taşarken şehir merkezini güçlü sel suları taşıdı, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Luzern Gölü ve Bern'deki Aare nehri gibi en riskli su kütlelerinin oluşturduğu tehdit azalırken, İsviçre'nin bazı kesimleri sel uyarısı yapıyor.
Avrupa'da Çarşamba günü başlayan sel, ağırlıklı olarak Almanya'nın Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinin yanı sıra Belçika'nın bazı bölgelerini vurdu. Tüm topluluklar güç veya iletişim olmadan kesildi.

Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, dördü itfaiyeci olmak üzere 46 kişi hayatını kaybetti. Belçika 27 ölümü doğruladı.

Finansal Yardım Sözü
Maliye Bakanı Olaf Scholz haftalık Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Alman hükümetinin acil yardım için 300 milyon avrodan (354 milyon dolar) fazla ve çöken evleri, sokakları ve köprüleri onarmak için milyarlarca avro hazırlayacağını söyledi.