Almanya'da Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang, Rusya'nın Soğuk Savaş dönemindeki faaliyetlerine benzer şekilde Almanya'da da aktif olduğunu söyledi.

Haldenwang, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı konuşmada "Rusya'nın faaliyetlerini önemli ölçüde artırdığının farkındayız." Şu anda gelinen seviye, Soğuk Savaş dönemleri dışında daha önce görülmedi" dedi.

Rusya'nın Almanya'daki hemen hemen tüm siyasi alanlardaki sorunları aydınlatmak konusunda çok karmaşık bir çıkarı olduğunu belirten Haldenwang, 2019'da Berlin'de bir Gürcü vatandaşının öldürülmesine atıfta bulundu. Rusya neyle suçlanıyor.

Alman dış istihbarat servisi BND'nin başındaki Bruno Kahl, Rusya ve Çin'e işaret ederek, "Bize kendi iradesini dayatmak isteyen başka ülkelerin egemenliğini bir düşünün. Bu konuda normlarda bir değişiklik var, var. Daha acımasız bir rejim. Yaklaşım benimsendi ve çıkarlar eskisinden daha güçlü. "Bazı devlet aktörleri pandemi sırasında aşı diplomasisi veya yüz maskeleri satmak gibi yeni yaklaşımlar benimsedi." dedi.