CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de resmi verilere göre yaşanan enerji yoksulluğuna mevcut destekleme mekanizmalarının çare olmadığına dikkat çekerek, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerdiği ‘enerji çeki’ ya da ‘enerji paketi’ adı altında vatandaşlarımızın enerjiye erişmesini kolaylaştıracak yeni bir destekleme uygulaması hayata geçirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ve Avrupa’da uygulanan “enerji çeki, enerji desteği” uygulaması hakkında bir çalışma hazırladı. CHP’li Akın’ın çalışmasında şunlar yer aldı:

ENERJİ DESTEKLERİ YETERSİZ KALIYOR

" Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de her ne kadar 2,1 milyon haneye elektrik tüketim desteği adı altında bir destek uygulansa, bu destek yetersiz kalmaktadır. Türkiye’de faturasını zamanında ödeyemeyen ve faturasını ödemekte zorlananların sayısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi verilere göre geçen yıl aylık olarak (Nisan 2021 döneminde) 5 milyon abonenin üzerine çıkmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında toplam 3 milyon 449 bin abonenin elektriği, 1 milyon 100 bin abonenin de doğalgazı kesildiği dikkate alındığında Türkiye’de büyük bir enerji yoksulluğu yaşandığı ortadadır. Resmi verilere göre Türkiye’de mevcut enerji destekleme mekanizmalarının yetersiz olduğu, bunun yerine yeni bir destekleme mekanizmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır.

ENERJİ ÇEKİ VE DESTEK PAKETİ UYGULAMALARI

 Avrupa’da ülkelerin uyguladığı tedbirlerin başında “enerji çeki” ve “destek paketi” uygulamaları gelmektedir. Bu kapsamda Fransa’da yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon Avro değerinde destek paketi enerjiye erişemeyen kesimlere dağıtılmıştır. İtalya’da da yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar Avro’dan daha fazla tutarda bir destek paketi hayata geçirilmiştir. İspanya’da ise toplam 2,6 milyar Avro tutarındaki bir paket devreye girmiştir. Belçika’da doğalgaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına enerji çekleri uygulamasıyla yapılan destek 700 Avro tutarında gerçekleşmiştir.

TÜRKİYE’DE DESTEK YERİNE ZAM YAPILDI

AK Parti iktidarı ise Türkiye’deki fiyat artışlarına karşın göstermelik kararlar dışında hiçbir somut adım atmamıştır. 1 Ocak 2022 tarihinde elektrik faturalarına yüzde 127’ye varan zam yapan AK Parti iktidarı, gelen tepkilerin ardından önce faturalarda hiçbir etkisi olmayan TRT payını kaldırdı, ardından KDV oranını yüzde 8’e indirmiştir. İktidarın bu göstermelik adımlarına karşın; düşük kademede zam oranı yüzde 43, yüksek kademede ise yüzde 119 oranındaki zamlar hala yürürlüktedir.

‘DESTEKLERİN YETERSİZ KALDIĞI APAÇIK ORTADA’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle satın alma gücü düşen vatandaşlarımız temel bir hak olan enerjiyi ulaşmakta zorlandığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın elektrik ve doğalgaz kesinti verileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın elektrik ve ısınma destekleme verileri karşılaştırıldığında mevcut desteklemelerin yetersiz kaldığı apaçık ortada. Vatandaş faturasını ödemekte güçlük çekiyor. Günümüzde temel insan hakkı haline gelen enerjiye bütün vatandaşımızın rahat bir şekilde ulaşabilmesi için sosyal devlet ilkesiyle hareket edilerek enerji çeki düzenlemesi yapılmalıdır. Avrupa’da pek çok örneği olan ‘enerji destek paketi’ ya da ‘enerji çeki’ adıyla hayata geçirilen uygulama Türkiye’de hayata geçirilmelidir. Geliri asgari ücretin altında kalan her hane için yaklaşık asgari tüketim tutarında böyle bir mekanizmasının kurulması gerekmektedir.”


Hibya Haber Ajansı