Adana ve Mersin'de bu yayılmanın ardından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Seyit Ali Kamanlı, istilacı yengeçlerin ekonomik değeri olan mavi yengeç ekosistemini tehdit ettiğini söyledi.
Hint Okyanusu kökenli "charybdis longicollis" yengeç türü, Doğu Akdeniz'de ilk kez 1954 yılında Kızıldeniz'i geçerek görüldü. İlk başlarda ekosistemi tehdit etmeyen bu türün popülasyonu son zamanlarda oldukça arttı. küresel ısınma ve bilinçsizce avlanan vatozlar ve diğer türler bir tehlike haline geldi. Tehlikenin boyutunu araştırmak için bölgeye gelen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi, Seyit Ali Kamanlı, Adana ve Mersin'de Çukurova Üniversitesi akademisyenleri ile saha çalışması yapmaya başladı.
Seyit Ali Kamanlı, istilacı yengeçlerin çok hızlı çoğaldığını ve diğer türleri baskı altında tuttuğunu kaydetti. Kamanlı, "Küresel ısınma o kadar etkili olmadığında vatozlar bu yengeçleri tüketerek popülasyonlarını kontrol altında tuttular. Ancak vatozlar bilinçsiz avlanma nedeniyle azaldığında istilacıların popülasyonu kontrolden çıktı. Bu yengeçler yengeç yiyor. ekonomik değeri olan balıklar, su bitkileri, algler ve diğer canlı grupları biyoçeşitliliğin azalmasına katkıda bulunuyor. "Bir diğer tehlike de mavi yengeç türlerinin ekosistemine müdahale ederek Akdeniz kıyılarındaki mavi yengeç popülasyonunu azalttığı düşünülüyor. Ülkemizde ekonomik değeri olan ürünlerdir."dedi.
Akdeniz istila altında
Kızıldeniz'den Akdeniz'e yayılan "charybdis longicollis" gibi istilacı yengeçlerin popülasyonları, küresel ısınma ve bilinçsiz vatoz avı nedeniyle hızla artmıştır.

29 Haziran 2021, Salı - 15:09