İYİ Parti STK İlişkileri Başkanı Burak Akburak, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Akburak açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 

"Sendikalar konfederasyonu iktidara teslim oldu"

Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklilerini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçları sivil toplum kuruluşlarının özgürce faaliyetlerini sürdürebilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Hür ve bağımsız sendikacılık yapmak yerine iktidar partisinin arka bahçesi olan sendikalar konfederasyonu, asli görevi olan üyelerinin istekleri ve beklentileri doğrultusunda zam ve sosyal haklarda kazanımlar için mücadele etmek yerine hükümetin desteği ile büyümenin diyetini ödemek için teslimiyeti seçmiştir.

"Bunun adı, sarı sendikacılık"

Demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan STK'lar ve sendikalar hür ve bağımsız olmalıdırlar. Hükümet ve işverenlerce yönetimi ve faaliyetlerine müdahale edilen ve buna rıza gösteren sendikacılık sarı sendikacılıktır. Bu tür sendikalar güdümlü olduklarından üyelerinin istek ve beklentilerine cevap vermek yerine sürekli hükümete ve işverenlere taviz verirler.

Ak Parti iktidarında bugün ülkemizde kamu sendikalarında yaşanan gerçek budur. Grev hakkı olmayan sendikaların özgürlüğü, direnme ve yaptırım gücü yoktur. Toplu sözleşmede anlaşma olmadığında uyuşmazlığın çözümü için kamu görevlileri hakem kuruluna gidilmekte ve onun verdiği karar toplu sözleşmenin emekçilere dayatılması sonucunu doğurmakta, dolayısıyla sendikaların itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Grev hakkı bulunan işçi sendikaları da grev uygulama kararı aldıklarında milli güvenlik gerekçe gösterilerek bakanlar kurulu kararı ile grevleri İktidar tarafından defalarca ertelenmiştir. Grevin ertelenmesi toplu iş sözleşmesinin yüksek hakem kurulunca bağıtlanması hakkını doğurmakta ve sendikaların hür iradeleri ile mücadele etmesini önlemektedir.

"Çalışma bakanı sendikalardan özür delemilidir"

Kamuda yapılan toplu sözleşmede yüzde bir üyesi olmayan sendikaların; üyelerine ikramiye ödenmemesi konusunu eleştirmelerine, Sn. Çalışma Bakanının merdiven altı sendikalar ifadesini kullanması o sendika yöneticileri ve üyelerine yapılmış büyük saygısızlıktır. 4688 sayılı yasa ile kurulmuş ve bakanlıkça tescil edilmiş tüm sendikalar yasaldır. Bu talihsiz açıklamadan dolayı Sn. Bakanı sendikalardan özür dilemeye çağırıyorum.

Kamuoyunda bilindiği üzere geçtiğimiz Aralık ayında çıkan 5253 sayılı dernekler yasasında yapılan değişiklikler ile mahkeme kararı olmaksızın STK’lara kayyum atanması ve mal varlıklarına el koyulmasına kadar bir dizi yaptırım getirilerek STK’ların faaliyetlerini özgürce yerine getirmelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Gönüllülük esasına göre çalışan STK'lar bireysellikten toplumsallığa geçiş sağlar. İYİ Parti iktidarında STK'lar sosyal projelere ağırlık vererek hak temelli ve insani gereksinimleri karşılamada, toplumsal refahı sağlamada temel aktör rolünü üstlenecektir.

Gelişmiş ülkelerde devletin niteliği değişmiştir, devlet kendisi hizmet üretmek yerine bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde STK'lara finansal destek sağlayarak hizmet almakta, alanında yetişmiş insan gücünden azami verim elde etmektedir.

İYİ Parti, alanında uzman ve milletin, vatandaşın kazanımları için çalışan bütün STK’lar ile siyasi ayrım gözetmeksizin işbirliği ve güç birliği içinde olacaktır.


Hibya Haber Ajansı