Adalet ve Kalkınma Partisi, organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla aranan Sedat Peker'in, aralarında Bakan'ın da bulunduğu bazı isimler aleyhine Meclis katında soruşturma veya soruşturma komisyonu kurulmasına kapılarını kapattı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MKYK Üyesi Metin Külünk.
Ancak Soylu'nun katıldığı iki televizyon programında Peker'e koruma verilmesine ilişkin önceki dönemde görev yapan bakan ve bürokratlara hitap etmesi AKP içinde tartışma yarattı. Aralarında güvenlik kökenli isimlerin de bulunduğu yaklaşık 15 milletvekilinin grup liderleriyle görüşerek rahatsızlıklarını parti yönetimine bizzat ilettiği öğrenildi.
Videoların yayınlanmasından yaklaşık 3 hafta sonra grup toplantısında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sedat Peker'in hedef gösterdiği Süleyman Soylu'ya sahip çıktı. Erdoğan, Binali Yıldırım'ın oğlunun hedef alındığını da belirterek, "Bu tezgahı kıracağız" dedi. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından Peker liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli operasyon başlatıldı.
15 temsilci şikayetlerini bizzat iletti
Bu açıklamalara rağmen Soylu'nun parti içindeki açıklamalarıyla ilgili tartışmalar bitmedi.
Soylu'nun, kendisinden önce gelen bakan veya bürokratlara Peker'i koruma altına aldığını belirtmesi, partide halen milletvekili olan isimlerin tepkisine yol açtı.
Edinilen bilgiye göre, Soylu'dan önce İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürü olarak görev yapan isimlerin de aralarında bulunduğu 15 milletvekili, Soylu'nun açıklamalarından rahatsızlıklarını parti yönetimine bizzat iletti. Söz konusu milletvekillerinin önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istediği öğrenildi, ancak yapılan iç değerlendirmelerde Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın atanmasına karar verildi.
Alınan bilgiye göre, Soylu'nun Habertürk TV'deki programından sonraki günlerde yapılan toplantıda milletvekilleri, Soylu'nun "kendisinden önceki dönemi görmezden geldiğini ve hatta onu zan altında bıraktığını" belirtti. Milletvekillerinin, "Gerekirse o videolarda adı geçen herkesin dokunulmazlığımızdan kaldırılması ve yargı sürecinin başlaması gerektiği" görüşünü de aktardıkları belirtildi. Ancak Soylu da istifa etmeli, meclis soruşturması açılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da bu iddiaları araştırmalıdır."
AKP'nin Soylu'ya ilişkin bir diğer rahatsızlığı da geçtiğimiz hafta sonu Afyonkarahisar'da seçimler öncesi düzenlediği miting.
Soylu'nun koronavirüs salgınıyla mücadelede insanların birbiriyle temas etmesini engellemek için sokağa çıkma yasağını uygulayabilecek durumda olduğuna dikkati çekerek, kalabalık bir konvoy eşliğinde miting düzenlenmesinin bu tavırla çeliştiği belirtildi.
Ancak parti yönetiminde yapılan değerlendirmelerde Soylu'nun "Peker'den 10 bin dolar maaş alan bir siyasetçi var" açıklamasının daha önce görev yapan bakan veya bürokratlara hitap edilmesinin yanlış olduğu belirtildi.
Böyle bir süreçte Soylu'ya yönelik bir eylemin partiyi zor durumda bırakacağı değerlendirilerek, "mafya liderinin iddiaları üzerine İçişleri Bakanı görevden alındı".
Erdoğan uyardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin son MYK toplantısında parti yöneticilerini Peker'in iddialarına cevap vermemeleri ve "farklı yönlere götürülebilecek" konuşmalar yapmaları konusunda uyardığı belirtildi.
Erdoğan'ın söz konusu iddialarla ilgili olarak Meclis katında soruşturma veya soruşturma seçeneğinin kapılarını da kapattığı belirtilirken, "Suç işleyen herkes kanun önünde hesap sorulacaktır" diyerek yargıya işaret etti. Erdoğan'ın da benzer uyarıları AKP kulislerinde Soylu'ya yaptığı söyleniyor.
Erdoğan milletvekilleriyle görüşecek
Parti içinde bu tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi nedeniyle bir süredir yapılamayan milletvekilleriyle yapılan değerlendirme toplantılarını yeniden gündemine aldı. Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısında, milletvekilleriyle gruplar halinde yapacakları kahvaltı değerlendirme toplantılarına 24 Haziran'da başlayacaklarını duyurdu.
Soylu ne dedi?
Sedat Peker, yayınladığı videolarda İçişleri Süleyman Soylu'nun kendisine koruma sağladığını iddia etti.
Soylu, TRT'de katıldığı programda şunları söyledi:
Soylu, TRT'de katıldığı programda Peker'e bakan olarak göreve başlamadan 1.5 yıl önce koruma verildiğini belirtti. Soylu, 25 Mayıs'ta Habertürk TV'de katıldığı programda, kendisinden önceki döneme, hatta halen AKP Erzurum Milletvekili olan Selami Altunok'un İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün koruma atamasıyla ilgili dönemine de işaret etti.

Soylu, "16 Ocak 2015. DHKP/C, ilgili kişi Sedat Peker'i tehdit ediyor. 26 Ocak 2015 'koruma istemiyorum' diyor, sonra 'istiyorum' diyor. Komisyon tekrar toplanıyor, istihbarat ve terör bir araya geliyor. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, bence terörden de sorumlu Mustafa Çalışkan.Şimdi bu adam Nurettin Demir, Eski Kadıköy ilçe emniyet müdürü Kardeşi Nurten Demir 1992'de DHKP/C'den öldürdü, diğer kardeşi DHKP/C'ye bağlı. Peki bu kişiye ne oldu? FETÖ tarafından cezalandırıldı" dedi.

Bu açıklamanın ardından Anadolu Ajansı, "Sedat Peker'e verilen koruma kararına ilişkin belgelerde FETÖ'nün izleri tespit edildi" başlıklı bir haber yayınladı. Anadolu Ajansı tarafından paylaşılan koruma belgesinin imza sahipleri arasında Selami Altunok ve Mustafa Çalışkan da vardı.

Bu haberin ardından Altunok, yazılı bir açıklama yaparak habere tepki gösterdi. Altunok, "Resmi unvanları ve görevleri olan kişiler haksız yere ifşa edildi ve suçlandı" dedi.
Bu açıklamanın ardından Anadolu Ajansı, haberini güncelleyerek Altunok'un adını ve ilk tweet'lerini sildi.
"Peker'den 10 bin dolar maaş alan politikacı" tartışması
Soylu da katıldığı bir televizyon programında "Sedat Peker'den 10 bin dolar maaş alan bir politikacı var" iddiasında bulundu.
İnatçı sorulara karşı isim vermeyen Soylu, çağrılması halinde bu ismi savcıya verebileceğini belirtti. Soylu bu ismi açıklamazken Peker, son videosunda AKP MKYK Üyesi Metin Külünk'e 'çanta çanta para verdiğini' iddia etti.
CHP'nin "10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklayın" için yazılı olarak başvurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, 27 Mayıs'ta İçişleri Bakanı Soylu'dan konuyla ilgili bilgi istedi.



Kaynak: BBC
 Ayşe Sayın