CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 30 Haziran itibariyle sona eren kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı ile ilgili açıklama yaptı. Ağbaba açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ağbaba “Geçtiğimiz haftalarda iktidarı yaşanacak mağduriyetler noktasında defalarca uyardık; ancakiktidar hiçbir bir adım atmadı. İktidara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. 1 Temmuz itibariyle ülkede kitlesel işten çıkarmaların önü açılmış oldu, acil önlem alınması şart’’ değerlendirmesinde bulundu."

“Türkiye yaklaşık 16 aydır salgınla mücadele ediyor. Salgın sadece bir sağlık sorunu olarak değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal yönleri ile de bu süreçte büyük tahribatlara neden oldu. İktidar sanki birden ülkede salgın bitmiş gibi, salgının yarattığı ekonomik problemler çözülmüş gibi zaten yetersiz olan sosyal önlemleri toptan kaldırmaya karar verdi. Esnaf ve küçük-orta boy işletmeler 16 aydır aç kapa yöntemi ile faaliyetlerine sürekli ara verdi. Küçük ve orta boy işletmeler büyük bir borç batağı içinde. Ülkede her 100 KOBİ’den 86’sı borçlu. Esnaflar salgın döneminde kullandığı kredilerin taksitleri ile boğuşuyor. Bu durumda kısa çalışma ödeneğinin bitmesi, henüz tam normalleşemeyen işletmelerde kitlesel işten çıkarmaların yaşanmasına neden olacaktır.”

"2 milyon 173 bin işçiyi işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya bıraktılar"

“30 Haziran’dan sonra 2 milyon 173 bin işçi ‘işsiz kalacak mıyım kalmayacak mıyım’ ikilemi ile karşı karşıya kalmış durumdadır. İktidarın acilen önlem alması ve işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneğini en az yılsonuna kadar uzatması gerekmektedir. Ülkede zaten hali hazırda işsiz sayısı 10 milyonu aşmış durumdadır. Şimdi bu süreçle birlikte mevcut 10 milyon işsize yeni işsizlerin eklenmesi ileriki dönemde kaçınılmazdır. İktidarı defalarca uyardık, bir kez daha uyarıyoruz. Eğer acilen önlem alınmazsa, yaşanacak kitlesel işsizliğin ve işten çıkarmaların sorumlusu siz olacaksınız.”

"İktidar yeni sorunlar üretmemeli, 5 temel talebimizi dikkate almalıdır"

Çalışanları bekleyen bir diğer büyük tehlike ise, 1 Temmuz itibariyle işsiz kaldıkları andan itibaren ‘’işsizlik ödeneği’’ hakkından yararlanamama ihtimalleridir.Ücretsiz izin döneminde sigorta primleri yatırılmayan işçiler, önceki dönem için 600 gün prim şartı aranacağından dolayı olası bir durumda işten atılan birçok işçinin işsizlik maaşından faydalanamayabilir.Ayrıca İşsizlik Sigorta Fonu’nda bu sürecin devam ettirilmesi için yeterli kaynak bulunmaktadır. Yeter ki fonun mali yapısı yandaş şirketlere değil işçilere kullanılsın. Ayrıca işten çıkarma yasağında tüm istisnalar kaldırılarak devam ettirilmeli ve tüm işçiler günlük 50 TL’ye mahkûm edileceğine en az 2825 TL asgari ücret seviyesinde ödenek verilmelidir. İktidara çağrımız vakit geçirmeden hızlı bir şekilde yasal düzenleme yapılmalı ve gelecekte süreçte işçilerimiz adına 5 temel talebimiz dikkate alınmalıdır.”

Beş temel talebimiz bir an önce hayata geçirilsin!

“CHP olarak beş temel talebimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

1. Kısa çalışma ödeneği en az yılsonuna kadar uzatılmalıdır.

2. İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak yine en az yılsonuna kadar devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.

3. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet şartı ortadan kaldırılmalıdır. Yine işsizlik ödeneğinden yararlanmak için son 3 yıl 600 gün prim ödeme şartı kaldırılmalıdır.

4. Kısa çalışma ödeneğinin alt limiti en az 2825 TL asgari ücret olarak belirlenmelidir. Günlük 50 TL ücretsiz izin desteği yerine tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına dâhil edilmelidir.

5. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı kapsamında olan tüm işçilerin uzun dönemli sigorta primleri ise devlet tarafından karşılanmalı, ilerleyen dönemlerde emeklilik hakkın için çalışan hak kaybına uğramamalıdır.”


Hibya Haber Ajansı