Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Aryen basına yaptığı açıklamada, dün gece Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda hava savunma sisteminin kurulup devreye alındığını söyledi.
Bu sistemin roketleri ve kısa menzilli füzeleri engellemede etkili olduğunu belirten Aryen, güvenlik güçlerinin canları pahasına ülkesini savunmaya hazır olduğunu belirtti.
Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı, Afganistan'ı diğer ülkelere bağlayan en önemli köprülerden biridir.
Afganistan ve Kabil'deki çalkantılı durum nedeniyle, havaalanı Afgan Hava Kuvvetleri tarafından ve periyodik olarak yabancı askeri kurumlar tarafından güvence altına alındı.
ÜLKEDE ŞİDDET DEVAM EDİYOR
Afganistan'daki barış süreci belirsizliğini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.
Taliban, Haziran ayında başlattığı operasyonlarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin neredeyse tamamını kontrol altına aldı.
Özbekistan'ın en önemli ticaret yolu olan Hayratan Sınır Kapısı'nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıdaki Gazne ilinde yoğunlaştı.
Afganistan'da ilerlemeye devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin İran sınırındaki İslam Kalesi Sınır Kapısını ele geçirdi.
Taliban'ın; Bedahşan, Tahar, Gazne, Herat ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.
Afgan İçişleri Bakanlığı'na göre, son 3 hafta içinde 14 ilçe Taliban'dan geri alınırken, hiçbir ilçe kalıcı olarak grubun kontrolü altında değil. Taliban ise bu rakamın 170'i aştığını iddia ediyor.
Taliban, karargahları da dahil olmak üzere 407 ilçeden 150'den fazlasını ele geçirdi. Taliban ise kontrolleri altındaki ilçe merkezlerinin sayısının 205'i aştığını bildirdi.
Badgis ilinin merkezini ele geçirmek için saldırı başlatan Taliban, yıllardır ilk kez kent merkezini hedef aldı.
Militanlar, 2015 yılında ülkenin kuzeyindeki Kunduz ilçesinin merkezini kısaca ele geçirdi.