Afgan yetkililer tarafından yapılan açıklamada, başkent Kabil'de, hükümet binaları ve yabancı elçiliklere ev sahipliği yapan, yoğun bir şekilde güçlendirilmiş "Yeşil Bölge" yakınında güçlü patlamaların ardından ara sıra silah sesleri duyulduğunu söyledi.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, ilk patlamanın akşam 20:30'dan hemen sonra meydana geldiğini söyledi. Yerel saatle öğleden sonra bir araba bombasının neden olduğu ve görünen hedef bir parlamenterin ikametgahı.
Patlama, ülkenin Savunma Bakanı Bismillah Mohammadi'nin evinin yakınında meydana geldi. Bakan bir tweet'te "iyi" olduğunu söyledi.

Bomba arabanın patlamasından iki saatten kısa bir süre sonra, şehrin aynı bölgesinden gelen yüksek sesli ve ardından hızlı bir silah sesiyle Kabil'i sarstı.

Bir bakan yardımcısı DPA haber ajansına, saldırının ardından bakanın ailesinin tahliye edildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Mirwais Stanekzai, ilk patlamanın ardından silahlı kişilerin bölgeye girdiğini söyledi.

Stanekzai, üç saldırganın güvenlik personeli tarafından öldürüldüğünü ve polis tarafından temizlik operasyonu gerçekleştirildiğini söyledi. Bakanın evine ve misafirhanesine giden tüm yollar trafiğe kapatıldı" dedi.

Kabil polis şefinin sözcüsü Ferdaws Faramarz, bölgedeki yüzlerce sakinin güvenli bir yere taşındığını söyledi. Bölgede daha fazla saldırgan gizlenirse güvenlik personelinin evden eve arama yapacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dastgir Nazari, en az 10 kişinin yaralandığını ve başkentteki hastanelere kaldırıldığını söyledi.

Kentin Acil Hastanesi bir tweet'te ilk saldırıda şu ana kadar altı kişinin yaralandığını söyledi.

Hiçbir grup hemen sorumluluk almadı.


Kabil'den bildiren El Cezire'den James Bay, şehrin kalbindeki saldırıların Kabil'in güvenliği hakkında ciddi sorular ortaya çıkardığını söyledi.


“Kabil'in merkezinde 'çelik halka' olarak bilinen bir şey var, ayrıca her türlü kontrol noktası var. Patlama alanının yakınında bir kontrol noktası var.” dedi Bay

ABD yaptığı açıklamada, patlamanın Taliban özelliklerine sahip olduğunu ve Washington'un Afganistan ile ilgili endişelerinden birinin patlamanın bir iç savaşa dönüşebileceği olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Taliban'ın Doha'daki barış görüşmelerine katılımını ihlal etmeye çalışırsa, "Onlar uluslararası bir parya olacaklar… sonuç iç savaş olacak."


İlk patlama, ailelerin ve gençlerin yerel restoran ve kafelerde toplandığı bir zamanda geldi. Bir restoranda müşterilerin pencerelerden kaçıp masaları nargile, tavla ve yenmemiş yiyeceklerle doldurduğu görüldü.

Şehrin ticaret merkezi olan Shahr-e-Naw'ın ana yolları, insanlar bölgeden kaçmaya çalışırken araçlarla doldu. Çoğu zaman kalabalık olan işletmeler ya terk edildi ya da sadece bir avuç müşteriyle kaldı.

Patlamadan dakikalar sonra yüzlerce sivil, Afgan hükümet güçlerine desteklerini ve Taliban'a karşı olduklarını ifade etmek için "Tanrı en büyüktür" sloganları atarak Kabil sokaklarına döküldü.

Afgan güçleri ile Taliban arasındaki çatışmalar, Mayıs ayının başından bu yana ülke genelinde yoğunlaştı ve Taliban, ülkede yaklaşık 20 yıl sonra ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmesinin son aşamalarından yararlandı.

Taliban kontrol noktaları, ticaret noktaları ve altyapı projeleri üzerinde kontrolü ele geçirdi.

Bay, saldırının görünürdeki hedefi olan Savunma Bakanı Mohammadi'nin görevine yeni başladığını ve kıdemli bir komutan ve eski genelkurmay başkanı olduğunu söyledi.

“Komutan olarak geçirdiği zaman, uluslararası kuvvetlerin Afganistan'a geldiği son 20 yıldan çok daha geriye gidiyor. 1990'larda Ahmed Şah Mesud ile birlikte Taliban'a karşı savaşan bir komutandı ve ondan önce Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan bir Mücahid komutanıydı."

(Dış Basın)