Afgan hükümet temsilcileri ve Taliban silahlı savaşçılarının yeni bir müzakere turu için hafta sonu Doha'da oturmasıyla geldi ve uzun süredir devam eden barış görüşmelerinin yeniden canlandırıldığına dair umutları yeniden alevlendirdi.

Taliban'ın dini lideri Haybatullah Ahunzada, önümüzdeki hafta Kurban Bayramı tatili öncesinde yayınladığı bir mesajda, "Askeri kazanımlara ve ilerlemelere rağmen, [Afganistan İslam Emirliği] ülkede siyasi bir çözümü güçlü bir şekilde destekliyor." dedi ve ekledi: "İslam Emirliği, İslami bir sistem, barış ve güvenlik kurmak için her fırsatı değerlendirecektir." 

İki taraf aylardır Katar başkentinde buluşuyor, ancak önemli bir başarı elde edemedi. Afganistan'dan çekilmelerini tamamlamak.

İki taraf Cumartesi günü Doha'da müzakerelere yeniden başladı.

Taliban lideri, grubunun savaşı sona erdirmek için bir çözüm bulmaya kararlı olduğunu söyledi, ancak "muhalefet partilerini" "zaman kaybetmekle" suçladı.

Mesajımız, yabancılara bel bağlamak yerine sorunlarımızı kendi aramızda çözelim ve vatanımızı mevcut krizden kurtaralım” dedi.

 

(Dış Basın)