Afganistan Taliban Pazartesi günü, Müslümanların kutsal Ramazan ayının sona ermesi münasebetiyle bu hafta Kurban Bayramı tatili için üç günlük ateşkes ilan etti.
Ateşkes Çarşamba veya Perşembe günü başlayacak. Müslüman takvimi ay döngülerini takip eder ve Bayram tatili yeni ayın görülmesine bağlıdır.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarık Aeian, bekleyen ateşkesin duyurulmasından sadece birkaç saat sonra, zabul eyaletinin güneyindeki bir otobüsün yol kenarındaki mayını vurarak 11 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Otobüsteki en az 24 kişi daha yaralandı. Doğaçlama patlayıcılar kırsalı kirletti ve Taliban tarafından yoğun olarak kullanıldı.
Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, Taliban savaşçılarına tüm saldırıları durdurma emri verildiğini belirterek, "Yurttaşlarımıza barışçıl ve güvenli bir atmosfer sağlamak için ... böylece bu sevinçli vesileyle daha büyük bir gönül rahatlığıyla kutlayabilirler."
Ateşkes ilanı, ülkede artan şiddet olaylarının ortasında geldi ve Cumartesi günü bir kız okuluna düzenlenen ve çoğu 11-15 yaş arası öğrenciler olmak üzere 60 kişinin ölümüne yol açan vahşi bir saldırının ardından geldi. Üç patlamada ölü sayısı artmaya devam ediyor.
Taliban herhangi bir sorumluluğu reddetti ve başkentin batısındaki çoğunlukla Şii mahallesi Dasht-e-Barchi'de meydana gelen saldırıyı kınadı.
Bölgedeki saldırıları en çok Afgan İslam Devleti iştiraki üstlenmekle birlikte, henüz hiçbir grup okula yapılan saldırıyı üstlenmedi.
Ateşkes ilanı, ABD ve NATO'nun son askeri güçlerini geri çekmesiyle de geliyor. Son 2.500-3.500 Amerikan askeri ve yaklaşık 7.000 müttefik NATO gücü en geç 11 Eylül'e kadar ayrılacak.
Afgan hükümeti ateşkes ilanına henüz yanıt vermedi.