Ağrı Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Hibya Haber Ajansı ve Sivil Düşünce Haber Portalı ile gerçekleştirilen canlı yayınında Semra Polat'ın sorularını yanıtladı.

Acar, "Doğubayazıt yolları leyla mecnun yolları haline gelmişti" ifadelerini kullandı. 

Yıldız Acar şöyle konuştu:

"Yıllardır yapılmayan çalışmaları yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalara başladık.

Doğubayazıt yolları Leyla Mecnun yolları haline gelmişti. Taştan, yollar gözükmüyordu. 50 kilometrelik bir asfalt çalışamamız olacak. 2021 yılının Doğubayazıt’ın yılı olarak belirledik.

Tek derdimiz Doğubayazıt’a hizmettir. İmkanlarımızı sonununa kadar kullanarak kentimizi modern bir kent haline getirmek tek derdimiz. Kentin tamamına yağmur suyu kanalı döşedik.

Yeşillik ve ağaçların olmayışı Doğubayazıt'ın kanayan yarasıdır. Biz kentimizi küllerinden yeniden doğurmaya çalışıyoruz.

Kentimizi modernleştirmeye çalışırken yerli yabancı turistin uğrak noktası burası. Bizde bunu dijital ortama geçirdik.

Pandemi sürecin Doğubayazıt'a neler yaptınız.?

En büyük temennimiz minimum zararla bu olayı atlatmak. Bu süreçte sosyal mesafe söz konusu olduğu için derdi olan kadının elini bile tutamadık paylaşamadık. Toplu kullanımın olduğu yerlerin tamamı dezenfekte ettik. Camileri okulları belediye olarak tamamını ilaçladık. Bu ürekte ekonomik düzeyi düşük olan vatandaşlarımıza az da olsa destek olmaya çalıştık.

Belediyemizce açıklan kadın spor salonu açtık. Kadınları sağlıklı diyet ve sporla buluşturmak amacımızdı. Kadınlarımız orada pilates yoga yapıyorlar. Aynı zamanda orada eğitim seminerlerimiz oluyor. Anne çocuk sağlığı üzerine eğitimlerimizgerçekleşiyor. Yani spor salonumuz çok amaçlı. Aynı zamanda kincisinide açmayı planlıyoruz.

Kentimiz çok verimli topraklara sahip. Zamanında birçok meyve sebze yetişmiş burada. Şu an çıplak arazilerimiz çok fazla bunun için bir proje hazırlıyoruz. Ceviz elma ve kayısı ağaçları burada verim elde edilen ağaçlar, vatandaşlarımız isterse teşvik alarak meyve ve sebze üretimi yapabilirler.

"Katılımcı belediyecilik anlayışı güdüyoruz"

Herkesle tek tek konuşup neler yapabiliceğimizi planlıyoruz. Bu şekilde katılımcı belediyecilik anlayışı güdüyoruz.

Burası kuşların çok sık uğradığı bir kent. Kuş yuvaları yaptık, hayvan bakım evimiz var. Tam bir hayvan hastanesi kurduk. Oradaki çalışanlarımızda hayvanlara çok iyi davranıyor. Son dönemlerde hayvanlara yapılan şiddetler artıyor. Biz hasta yaşlı ve yavru olan hayvanlarımızı barınaklarımızda bakıyoruz.

Bölgedeki ilk hayvan mezarlığı

Bölgede bulunmayan ilk olan hayvan mezarlığı projesini gerçekleştirdik. Hayatını kaybeden hayvanları orada gömüyoruz.

Doğubayazıt’ta hayvancılık birinci sıradayken şu an biraz gerileme yaşadık. Bu çok ciddi bir gelir kaynağı. Çeşitli sebeplerden olayı yasaklı olan bölgeler var oraya gidemeyen insanlarımız mecburen hayvanlarını sattılar.

Doğubayazıt'ta turizm

Kenti ekonomik olarak canlandırmak amacımız. Bizler bu alanda tüm alanlara ev sahipliği yapmışızdır. Bu anlamda Ağrı Dağı çok ciddi dağcıların ilgisini çekiyor. Pandemiyle beraber bu biraz durmuş olsa da bu zamanında 100 150 bin turistin uğradığı bir yer.

Doğubayazıt ülkenin kentin ekonomisini şahlandıracak bir yer aslında bizde çalışmalarımızın bakanlıklar tarafından desteklenmesini istiyoruz. Kalorifer sisteminin dünyada ilk uygulanan yerlerinden biri. Bunun duyurulmaması en büyük eksiklerimizden biri.

Kentimizin bütün çalışmalarıyla turizmi canlandırmayı hedefliyoruz.

Çağrımız eski Doğubayazıt evlerinin restore edilmesini istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ricamızdır. Biz burada gelen turistleri misafir etmek istiyoruz.

Bunun için bakanlıklarımızın ve iş insanlarının önümüzü açması gerekiyor."


Hibya Haber Ajansı