Avrupa Birliği, Polonya sınırında göçmen krizi derinleşirken Belarus'a yönelik yaptırımları genişletmeyi kabul etti.

Binlerce kişi Belarus-Polonya sınırının her iki tarafında dondurucu koşullarda mahsur kaldı.  Blok ile Minsk arasındaki ihtilaf nedeniyle Polonya üzerinden AB'ye girişleri engellendi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptırımların "AB'ye yasadışı sınır geçişlerini kolaylaştırmak" için bir dizi kişi ve kuruluşu hedef alacağını söyledi.

Polonya ve diğer AB üyeleri, Belarus'u, uzun süredir Cumhurbaşkanı Lukashenko'ya altıncı bir dönem veren ve büyük hükümet karşıtı protestolara yol açan tartışmalı Ağustos 2020 seçimlerinde Minsk'e karşı Batı yaptırımlarının intikamını almak için Belarus'u Polonya sınırını geçmeye teşvik etmekle suçladı.

Minsk suçlamaları reddediyor ve Rusya'nın Belarus üzerinden boru hatlarıyla Avrupa'ya gaz arzını kesmek de dahil olmak üzere yeni önlemlerine misilleme yapmakla tehdit ediyor.

Belaruslu Lukashenko ve Alman Merkel bir telefon görüşmesi yaptı -rapor

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Belarus devlet muhabirleri sosyal medyada Belarus lideri Alexander Lukashenko ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Konuya ilişkin detaylı ayrıntı verilmedi.

Görüşmeler, Ağustos 2020'de Belarus'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Belarus cumhurbaşkanı ile batılı bir lider arasındaki ilk temas olacak.

(Dış Basın)