Avrupa Komisyonu'nun, COVID-19 aşısının tedarikiyle ilgili olarak AstraZeneca'ya karşı açtığı dava Çarşamba günü Brüksel mahkemesinde başladığında, bloğun avukatları, İngiltere'dekiler de dahil olmak üzere şirketin tüm fabrikalarından acil dozlar için baskı yaptı.

Hukuki dava, ikiliyi bloğa teslimat sıkıntısı yaşadığını iddia eden kancalar olarak gören Avrupa Birliği ile İngiliz-İsveç şirketi arasında devam eden bir destanın son halkası.
Üçüncü bir COVID-19 enfeksiyon dalgasıyla boğuşan birçok Avrupa ülkesi var.

AstraZeneca'nın aşısı, Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından üretilen aşılardan daha ucuz ve kullanımı daha kolay olduğundan, Avrupa'nın aşılama kampanyasının merkezi bir parçası ve koronavirüs aşılarını fakir ülkelere getirmek için küresel bir stratejinin kilit noktası olarak tasarlandı.

Bununla birlikte, AB'ye dozlamadaki kesintiler ve gecikmeler, diğer ülkelerin yanı sıra eski üye ülkeler İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafından aşılama konusunda geciken blok içindeki kitlesel aşılama çabalarına ağırlık verdi.

Brüksel, kesinti ve tedarik sorunlarının AstraZeneca'nın AB ile olan sözleşmesine saygı göstermediği anlamına geldiğini savundu. Şirket ayrıca şirketi zamanında teslimat sağlamak için "güvenilir" bir plana sahip olmamakla da suçladı.

AstraZeneca, AB'nin yasal işlemlerinin verimsiz olduğunu söyledi ve mahkemede kendisini şiddetle savunacağına söz verdi.
AB'nin davasını Brüksel mahkemesine götüren bloğun avukatları, kamuya açık duruşmada bloğun, İngiltere'dekiler de dahil olmak üzere sözleşmesinde listelenen tüm fabrikalardan aşı dozlarının derhal teslim edilmesini istediğini söylediler.

Hareket, yetersiz aşılar nedeniyle Londra ile mücadeleyi yeniden alevlendirme riski taşıyor.

Duruşmada konuşan AB avukatı Rafael Jafferali, "Haziran ayı sonuna kadar teslimat talep ediyoruz ve ayrıca sözleşmede yer alan tüm tesislerin derhal kullanılmasını talep ediyoruz." Dedi. Dedim. Dedim.

Jafferali, "Kontrat, AstraZeneca tarafından kullanılması gereken ve AstraZeneca'nın bugün hala kullanmadığı bir dizi tesisi listeliyor, bu da sözleşmeyi ihlal ediyor," dedi. katma.

AstraZeneca avukatı Hakim Boularbah duruşmadaki konuşmasında, duruşmada yaptığı konuşmada, tüm üretim tesislerinden aşı teslim etme zorunluluğu bulunmadığını söyledi.

Sözleşme, ikisi Birleşik Krallık'ta olmak üzere dört aşı üretim tesisini listeliyor. AstraZeneca, Belçika ve Hollanda'daki tesislerden AB'ye doz gönderirken, Oxford Biomedica ve Cobra Biologics tarafından işletilen iki Birleşik Krallık tesisinde üretilen herhangi bir dozu AB ülkelerine göndermedi.

Sözleşmede ayrıca, ABD'de AstraZeneca jab üreten bir Catalent fabrikasının "yedek tedarik sahası olarak hizmet verebileceği" belirtiliyor.

"AstraZeneca, Avrupa Komisyonu'nun COVID-19 tedarik anlaşmasıyla ilgili bu yasal işlemi başlatma kararından derin üzüntü duyuyor. Bu anlaşmazlığı mümkün olan en kısa sürede çözmeyi umuyoruz." Dedim.

AB yetkilileri Reuters haber ajansına verdiği demeçte, AstraZeneca'nın İngiltere'den tedarik eksikliğini haklı çıkardığını, İngiltere sözleşmelerinde Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşının ihracatını engelleyen makalelere atıfta bulunduğunu söyledi.

İngiltere hükümeti ihracat yasaklarını reddetti ve Hollanda'da AstraZeneca'nın alt yüklenicisi Halix tarafından işletilen bir fabrikadan ekstra doz talep ediyor. AB şu anda bu tesisten yapılacak ihracatı engelliyor.

Bu arada ABD hükümeti, Brüksel'e aşı dağıtımı tamamlanana kadar Avrupa'ya doz ihraç etmeyeceğini duyurdu.

Mahkemede, ilk oturum bir saatten biraz fazla bir süre içinde sona erdi ve taraflar 26 Mayıs'ta iki duruşma yapmayı kabul ettiler.

AB avukatları, eksik dozların zamanında teslim edilmesini sağlamak için Haziran ayı sonuna kadar acil durum prosedürü kapsamında davayla ilgili bir karar verilmesi çağrısında bulundular.
AstraZeneca ile AB arasındaki sözleşme, geçtiğimiz Ağustos ayında bloğun 27 üye ülkesi adına Avrupa Komisyonu tarafından imzalanmıştı.

Şirket, bu yılın ikinci çeyreğinde Aralık ayından Haziran ayına kadar AB'ye toplam 300 milyon doz aşıyı kendi şartlarına göre ulaştırmak için "en makul çabayı" gösterme sözü verdi.

Ancak AstraZeneca, 12 Mart'ta, ikinci çeyrekte yaklaşık 70 milyon olan bu miktarın yalnızca üçte birini Haziran sonuna kadar teslim etmeyi hedefleyeceğini söyledi.

Bir hafta sonra, Avrupa Komisyonu şirkete, anlaşmazlıkları çözmek için resmi bir prosedürün ilk adımı olan yasal bir mektup gönderdi.

AstraZeneca'nın Fransız-Avustralyalı patronu Pascal Soriot, daha önce şirketini yalnızca AB ile yapılan sözleşmede belirtilen tedarik hacimlerini sağlamak için "en iyi çabaya" bağlamıştı.

Ancak Avrupa Komisyonu, sözleşmenin geri kalanının bundan daha büyük bir yasal sorumluluk taşıdığını söyledi.

AB, aşılama kampanyası için artık çoğunlukla Pfizer-Biontech tercih ediyor.