ABD yönetiminin Çin’i nükleer denemelerini geçici olarak durdurma ve füzelerin yayılmasını önleme taahhüdünü yerine getirmemekle suçlamasına Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, bugünkü günlük basın toplantısında, ABD’nin her yıl sözde “Silah Kontrolü Sözleşmelerine Uyum Sağlama Raporu”nu uydurarak diğer ülkelerin silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi durumu hakkında eleştiri yaparak kendisini bu alandaki bir örnek olarak göstermesinin son derece saçma olduğunu vurguladı.

Çinli sözcü, “Aslında ABD’de silah kontrolü ve füzelerin yayılmasının önlenmesi alanındaki sözlerin yerine getirilmesinde kötü kayıtları doludur.  Son yıllarda, ABD uluslararası silah kontrolü sözleşmesi ve mekanizmaları konusunda pragmatik bir tavır sergileyerek peş peş Orta Menzilli Füze Anlaşması ve Açık Semalar Antlaşması’ndan ayrıldı ve Silah Satışı Anlaşması’ndan çekilerek İran nükleer sorunu konusunda tutarsız bir tavır takınan ABD, nükleer silaha sahip olmayan Avustralya'ya nükleer denizaltı teknolojisi sağlayarak nükleer yayılması riskini artırıyor. Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesi protokolünün müzakeresini engelleyen tek ülke olan ABD, ayrıca dünya çapında biyolojik laboratuvarlar kurmaktadır. ABD aynı zamanda, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nun kimyasal silah stokunun imhasını tamamlamamış olan tek taraf ülkesidir.”dedi.

Sözcü, Çin’in son yıllarda Nükleer Silahların Yayılmaması Sözleşmesi, Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi’nin gözden geçirme sürecine aktif bir şekilde katılarak ilgili müzakereleri hızlandırarak uluslararası silah kontrolü ve nükleer silahların önlenmesi sisteminin güçlendirilmesi ve dünya barışının korunmasına önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı