Central Florida Üniversitesi resmi internet sitesinde, üniversitenin öğretim üyelerinden yardımcı doçent Haydar Hiziri’nin (Haidar Khezri) girişimi ile Modern Diller ve Edebiyatlar Bölümü ile Siyaset, Güvenlik ve Uluslararası İlişkiler Bölümü arasında başlatılan koordineli çalışma neticesinde Kürtçe kurslarının açılacağı belirtildi.

Kürtçe dil kursunun yoğun talep gördüğüne değinilen yazıda, Kürtçe kurslarına ek olarak, Modern Diller ve Edebiyatlar Bölümü tarafından “Kürt Siyasi Araştırmalar Programı” bulunduğu ve ülkedeki ilk ve tek akademik program olan Kürt Çalışmaları alanında lisans sertifikası sunduğu kaydedildi.

Central Florida Üniversitesi Celal Talabani Kürtçe Kürsüsü Başkanı Güneş Murat Tezcür, yeni kursunun Kürtçenin Sorani lehçesinde olacağını, böylece “öğrencilerinin Kürt halkı hakkında artan merakına bir cevap verebileceklerini” söyledi.

Tezcür yeni Kürtçe derslerin faaliyetlerini genişletmelerine ve beşeri bilimlere farklı bir bakış açısı getirmelerine yardımcı olacağını belirtti.

Haydar Hiziri de Kürt halkının Ortadoğu’daki dördüncü en büyük etnik grup olduğunu, dünya çapında 35 ila 45 milyon kişnin Kürtçe konuştuğunu, Kürt halkının Kürdistan denen coğrafyada yaşadığını ve bu coğrafyanın Türkiye, Irak, İran ve Suriye toprakları içerisinde yer aldığını söyledi.

Xiziri, Kürtlerin anavatanı olan Mezopotamya’nın petrol ve suyu ile zengin olduğunu, ABD güvenlik çıkarları açısından son derece önemli bir bölgeyi kapsadığını ve ayrıca Kürtçenin de şu anda ABD Dışişleri Bakanlığı kayıtlarında 11 kritik dilden biri olduğunu ifade etti.

Üniversite, Kürtçenin diğerlerinin yanı sıra uluslararası ilişkiler, istihbarat, gazetecilik ve uluslararası hukuk alanlarında öğrencilere önemli avantajlar sağlayacağını yazdı.

Ayrıca Kürtçe dil kurslarının bölgenin dinlerini, kültürlerini ve tarihini keşfederek, bölgenin yüksek dağlarını, uçsuz bucaksız ovalarını ve arkeolojik hazinelerini bilmek isteyen öğrencilere kapı aralıyacağı kaydedildi.

Daha önce de Pennsylvania ve Berkeley üniversiteleri Kürtçe dil kursları açmıştı.

Rudaw