Açıklamada, "ABD, Kudüs'te devam eden çatışmalardan son derece endişeli ... bunun da çok sayıda yaralıyla sonuçladığı bildiriliyor... Şiddetin mazereti yok, ancak bu tür kan dökülmesi özellikle Ramazan'ın son günlerinde olduğu gibi şu anda rahatsız edici." denildi.

Yetkili, Washington'un İsrailli ve Filistinli yetkililere "gerginliğin hesaplayıcılığı ve şiddetin durdurulması için kararlı bir şekilde hareket etme" çağrısında bulunduğunu söyledi.

Ve durumu kötüleştirebilecek "Doğu Kudüs'teki tahliyeler, yerleşim faaliyetleri, ev yıkımları ve terör eylemleri" gibi herhangi bir adımdan kaçınmanın "kritik" olduğu konusunda uyardı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan daha önce yapılan bir açıklamada, Washington'un özellikle Doğu Kudüs'te gerginliğin tırmandığı iki bölge olan "Silwan mahallesi ve Şeyh Jarrah'taki Filistinli ailelerin potansiyel tahliyesi" konusunda endişeli olduğu belirtildi.

NE OLDU?

Tahliye için hedef alan bazı Filistinli ailelerin "nesillerdir evlerinde yaşadıklarına" dikkat çekti.
Yorumlar, İsrail çevik kuvvet polisinin Cuma günü geç saatlerde Kudüs'teki el Aksa camii yerleşkesinde Filistinlilerle çatışması ve Kutsal Şehir ve işgal altındaki Batı Şeria'da bir haftadır devam eden şiddet olaylarının ardından 160'tan fazla kişinin yaralanmasıyla geldi.

Polisin yaptığı açıklamaya göre, Cuma günü erken saatlerde İsrail güvenlik güçleri, üçlünün işgal altındaki Batı Şeria'da bir üsse ateş açması sonucu iki Filistinliyi öldürdü ve üç kişiyi de yaraladı.

Huzursuzluk, İsrail'in baş düşmanı İran'ın her yıl düzenlediği Filistin yanlısı mitinglerin yıllık günü olan Kudüs'ün Arapça kelimesiyle anılan El-Kuds Günü'nde geldi.

Ülkenin en büyük lideri Ayetullah Ali Khamenei İsrail'i "bir ülke değil, bir terörist üs" olarak nitelendirdi ve televizyondan yaptığı konuşmada Yahudi devletiyle savaşmanın "herkesin görevi" olduğunu söyledi.