Afganistan'daki NATO ve ABD kuvvetlerinin komutanı General Scott Miller, yabancı askeri güçlerin geri çekilmesiyle "iç savaşın patlayabileceği" konusunda uyardı.
Wall Street Journal'ın haberine göre, Kararlı Destek Misyonu kapsamında görev yapan kuvvetlerin komutanı General Miller, başkent Kabil'deki karargahında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Taliban'ın kontrol ettiği alanları artırdığını kaydeden Miller, "Şu anda güvenlik durumu iyi değil. Mevcut gidişat devam ederse iç savaşın kaçınılmaz olacağını tahmin edebiliriz. Bu, dünyayı endişelendirmeli" dedi.
Afganistan'daki savaşın ancak siyasi bir çözümle bitebileceğini vurgulayan Miller, "Şiddeti azaltmazsanız siyasi çözüm giderek zorlaşır" dedi. kullanılan ifadeler.
Afgan hükümetine danışmanlık yapan, Taliban'la mücadelede önemli alanlara öncelik veren, şehirlerin ve ana yolların kontrolüne odaklanan ve stratejik değeri daha az olan kırsal alanları Taliban'a bırakan Amerikan askerlerinin daha önemli hale geleceğini hatırlatan Miller, şunları kaydetti: gelecekte. önemini vurguladı.
Eylül 2018'den bu yana ABD ve NATO kuvvetlerine komuta eden ve daha önce ülkedeki ABD özel kuvvetlerine komuta eden Miller, 2001 işgalinden bu yana Afganistan'daki ABD varlığının bir başarısızlık olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorulduğunda, "Gelecekteki ABD onun mirasını belirleyecek" dedi. , gelecek bizim üzerimizde olacak. hikayenin geri kalanını bu anlatacak.” cevabını verdi.
ABD yönetimi, 29 Şubat 2020'de Taliban ile bir anlaşmaya vardı ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilmeyi kabul etti.
Joe Biden yönetimi, 1 Mayıs'tan 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekileceğini duyurdu.
ABD Merkez Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan son açıklamaya göre, çekilmenin yüzde 50'den fazlası tamamlandı ve 6 askeri üs Afgan güçlerine devredildi, ancak komutanlık geri çekilen asker sayısını henüz resmi olarak açıklamadı.
Geri çekilmeden sonra ABD'nin sadece Kabil Büyükelçiliğini korumak için birkaç yüz kişilik bir askeri birlik bulundurması bekleniyor.
Öte yandan, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın korunması için Türkiye ile prensipte anlaşmaya varan Washington yönetimi, buradaki güçlere destek için bir miktar asker tutmayı düşünüyor.