ABD'nin Doğu Kıyısı, Körfez Kıyısı'nı vurduktan sonra rekor yağışlı günlerde bölgeyi kasıp kavuran Ida Kasırgası'nın kalıntılarından artan ölü sayısı, artan nehirler ve yıkımla uyandı. 

Çarşamba akşamı Maryland'den New York'u vuran kasırga tarafından artık sert bir şekilde etkilenmesi beklenmeyen bir bölgede, fırtına en az 45 kişinin ölümüne, bodrum dairelerini aniden su basmasına ve nehirlerin ve derelerin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Yollar arabaları yutan kanallara dönüştü.
Polis ve Belediye Başkanı Bill de Blasio, New York'ta bodrumlarda mahsur kalan en az 12 kişinin öldüğünü söyledi. New Jersey'de, Elizabeth, New Jersey'deki bir apartman kompleksinde ölü bulunan dördü de dahil olmak üzere en az 23 kişi öldü.
Pennsylvania yetkilileri bu eyalette en az beş ölüm bildirdi. Polis, Maryland, Rockville'deki bir apartman kompleksinin su basması sonucu 19 yaşındaki bir adamın Çarşamba günü erken saatlerde öldüğünü söyledi.

Louisiana ve Mississippi'deki bir milyondan fazla ev ve işyeri, Ida'nın devasa bir iletim kulesini devirmesi ve binlerce kilometrelik hattı ve yüzlerce trafo merkezini devre dışı bırakması nedeniyle elektriksiz kaldı. New Orleans tamamen karanlığa gömüldü; Çarşamba günü kentin bazı bölgelerine elektrik verilmeye başlandı.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü fırtınadan etkilenenlere yardım sözü verdi. Ayrıca hasarın bir kısmını araştırmak için Cuma günü Louisiana'yı ziyaret edeceğini söyledi.


“Yarın ziyaret edeceğim Körfez Kıyısı halkına mesajım: Sizin için buradayız ve en çok etkilenenlerin ihtiyaç duydukları kaynakları alabilmeleri ve geride kalmamaları için müdahale ve iyileşmenin adil olduğundan emin oluyoruz. "dedi Biden.

Biden, Louisiana'daki selin Katrina Kasırgası sırasında yaşanan bölgeden daha az olduğunu ve bölgenin levee sistemine yapılan federal yatırımları kredilendirdiğini söyledi. Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada "Yaptı, güçlüydü, işe yaradı" dedi.

Biden, “Bu yanıtta bizim tarafımızdan yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz” dedi. "Gücünü geri almamız gerekiyor. Daha fazla yiyecek, yakıt ve su dağıtmamız gerekiyor."

Fırtına sırasında ve sonrasında düzenli güncellemeler aldığını ve fırtınadan sonraki hazırlıkları ve ihtiyaçları tartışmak için valiler ve yerel yetkililerle birkaç konferans görüşmesi yaptığını ve FEMA Yöneticisi Deanne Criswell tarafından bilgilendirildiğini söyledi.

FEMA, fırtınadan önce bölgeye jeneratörler, brandalar ve diğer malzemeler de dahil olmak üzere tonlarca malzeme gönderdi ve federal müdahale ekipleri arama kurtarma üzerinde çalışıyor.


New Jersey belediye başkanı Phil Murphy Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Dünya değişiyor, bu doğru." "Bu fırtınalar daha sık geliyor, daha şiddetli geliyor" dedi. "Ve bu bizim altyapımız, dayanıklılığımız, tüm zihniyetimiz, kullandığımız oyun kitabı ile ilgili olduğu için ileriye doğru sıçramalı ve onun önüne geçmeliyiz."

Benzer bir noktayı yineleyen New York Senatörü Chuck Schumer, ABD'nin iklim değişikliğini ele almak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Schumer bir haber brifinginde, "Bir hafta içinde yağış kaydettiğinizde, bu sadece bir tesadüf değil, havada gördüğümüz tüm değişiklikleri aldığınızda, bu bir tesadüf değil" dedi.

"Küresel ısınma üzerimizde ve bu konuda bir şeyler yapmazsak, daha da kötüleşecek" dedi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)