Geniş bir ücret ve sosyal yardım göstergesi olan istihdam maliyet endeksi (ECI) 4Ç21’de %1 arttı. Bir önceki yılla karşılaştırıldığında, ECI %4 ile son yirmi yılın en yüksek artışını kaydetti. İstihdam maliyetleri, işletmelerin sınırlı bir işçi arzı için rekabet etmesini yansıtır şekilde hızlı yükselişi işaret ediyor. Sıkı bir işgücü piyasası için işletmelerin çalışanları çekmek ya da elde tutmak için enflasyon karşısında ücretleri daha fazla artırmaya zorlandığını görüyoruz. Birçok şirket artan bu işçi maliyetlerini fiyat artışları yoluyla tüketicilere aktararak enflasyona katkıda bulunmakta.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporunun içindeki aylık ücret artışlarından farklı olarak; istihdam maliyetleri daha düşük frekansla (çeyreklik dönemlerde) açıklanan bir veri. Yine saatlik ücretler (AHE) verilerinden farklı olarak, ECI meslekler veya endüstriler arasındaki istihdam kaymalarıyla bozulmaz. AHE’de ise iş rotasyonlarından kaynaklı olarak ücret dalgalanmalarını da sık görebiliyoruz. Pandemide işgücü azalırken, ücretlerin yapay şekilde artış göstermesi gibi, çünkü düşük ücretli çalışanlar havuz dışında kalmıştı. Şimdi ise, enflasyon karşısında satın alma gücünü dengede tutmayı amaçlayan ücret artışlarının, işletmelerin fiyatlarını daha da fazla yükseltmesinden kaynaklı kendi kendini beslemesi durumu söz konusu. Yani enflasyon yüksek ücret zammını, yüksek ücret zammı da yine enflasyonu getiriyor.

PCE verilerine bakacak olursak; enflasyona göre düzeltilmiş kişisel harcamaları geçen ay %1 düşerken, Fed’in izlediği enflasyon göstergesi çekirdek PCE ise yıllık %4,9 artışla 1983’ten beri en büyük ilerlemeyi kaydetti. Ulaştırma darboğazları, kapasite kısıtlamaları ve mallara yönelik teşvik kaynaklı talep gibi bir dizi faktör, enflasyonu yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Powell’ın ortaya koyduğu şahin tandans, Merkez bankasının enflasyon karşısında daha da agresifleşebileceğini göstermekte. Fed açısından bakarsak; Mart ayında faiz artışı geliyor. Ancak ciddi bir belirsizlik var; yıl içinde 5 faiz artışının ötesine geçer miyiz (baz senaryo 5 faiz artışına çıktı bu arada), ve Mart ayında 50 baz puan faiz artışı olur mu? Fed bu şartlarda sıkılaşma patikasından geri adım atamaz. Zaten enflasyonun ne derecede tehlikeli boyutta olduğundan emin olunmadığı ve politika artı ücretler kaynaklı enflasyon sarmalından korkulduğu için faizler artacak. Dolayısıyla sıkılaşma döngüsünün kırılmasını beklememek gerek.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı