Altı haftalık hamilelikten sonra kürtajı yasaklayan bir yasa, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj yanlısı hak gruplarının tedbiri engellemek için acil bir talebi üzerine harekete geçmemesi üzerine Teksas'ta yürürlüğe girdi.

Kürtaj hakları savunucuları, yasanın 1973 Yüksek Mahkemesi Roe V Wade'in ülke çapında kürtajı yasallaştıran kararından bu yana en dramatik kısıtlamaları temsil ettiğini söylüyor.
Taraftarlar, eyaletin Cumhuriyetçilerin kontrolündeki yasama meclisini geçtikten sonra Mayıs ayında Cumhuriyetçi Vali Gregg Abbott tarafından imzalanan Teksas yasasının eyalette önceki kürtajların yüzde 85'ini yasaklayacağını söylüyorlar. Kadınların genellikle bu noktada - kalp atışı ilk tespit edildiğinde - hamile olduklarını bilmediklerini savundular.

En az 12 eyalet erken gebelik kürtajını yasakladı, ancak hepsi yürürlüğe girmedi.
Planlı Ebeveynlik ve diğer kadın sağlığı sağlayıcıları, doktorlar ve din adamları, Temmuz ayında Austin'deki federal mahkemede yasaya itiraz ederek anayasal kürtaj hakkını ihlal ettiğini iddia etti.

Planlı Ebeveynlik bir tweet'te "Geri çekilmiyoruz ve hala savaşıyoruz" sözü verdi.

Grup, “Herkes kürtaja erişimi hak ediyor” dedi.

Demokrat Kongre Üyesi Ayanna Pressley, "Kürtaj bakımı bir insan hakkıdır" diye tweet attı.


Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği şunları söyledi: “[Yasanın] sonucu, birçok Teksaslı kendi istekleri dışında hamile kalmaya zorlanacak.”


Avukatlar, ülkenin en yüksek mahkemesine 6-3 muhafazakar çoğunluk veren liberal Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'un ölümünden sonra kürtaj haklarının iptal edileceğinden uzun süredir korkuyorlar.

Olağandışı yaptırım planı
Mahkemenin daha sonraki bir kararı, olağandışı bir uygulama planına sahip olan yasayı yine de durdurabilir. Özel vatandaşlara, kürtaj sağlayıcılarına ve kürtajı kolaylaştırmaya dahil olan herkese dava açma yetkisi verir. Bu, diğer senaryoların yanı sıra, bir kadını kürtaj yaptırmak için kliniğe götüren herkesi içerir.


Yasaya göre, başka bir kişiye başarılı bir şekilde dava açan herkes en az 10.000 ABD Doları almaya hak kazanacaktır.

(Çeviri Hbaer-Dış Basın)