ABD, Başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından bu yana ilk kez Guantanamo Körfezi gözaltı merkezinden bir tutukluyu transfer etti ve Faslı bir adamı terhis edilmesi tavsiye edildikten yıllar sonra eve gönderdi.

50'li yaşlarının ortalarında olan Faslı mahkum Abdul Latif Nasser, Temmuz 2016'da bir inceleme kurulu tarafından ülkesine geri gönderilmek üzere temizlendi, ancak eski Başkan Donald Trump'ın görev süresi boyunca Guantanamo'da kaldı.
Pentagon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Periyodik İnceleme Kurulu sürecinin Nasır'ın gözaltına alınmasının artık ABD ulusal güvenliğini korumak için gerekli olmadığını belirlediğini söyledi.

2016 yılında kurul, Nasır'ın ülkesine geri gönderilmesine izin verilmesini tavsiye etti, ancak süreç, uzun yasadışı hapis, inkar suçlamalarıyla tartışmalı gözaltı merkezini kapatan eski Başkan Barack Obama'nın yönetiminin sona ermesinden önce tamamlanmadı. haklar ve işkence - başkanlığının bir önceliği.

Obama'nın tesisi kapatma girişimleri, tutukluları ABD anakarasına transfer etme yeteneğini kısıtlayan Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından engellendi.

Hem Obama hem de selefi George W. Bush, mahkum transfer sürecini destekledi. Bununla birlikte, bu süreç, göreve başlamadan önce Guantanamo Körfezi'ndeki sözde "Gitmo" dan daha fazla tahliye olmaması gerektiğini söyleyen Trump altında büyük ölçüde durdu.

Bunlar son derece tehlikeli insanlar ve savaş alanına dönmelerine izin verilmemeli” dedi.

Nasır'ın transferi, Başkan Biden'in Guantanamo'nun mevcut 39 nüfusunu azaltma çabalarına işaret edebilir. Zirvede, kompleks yaklaşık 800 tutukluyu barındırıyordu.

Biden'ın Beyaz Saray'ı Şubat ayında hapishanenin nasıl kapatılacağı konusunda bir çalışma başlattı, ancak Obama'nın taahhüdü başarısız olduktan sonra aşırı vaatte bulunmamaya dikkat etti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Nasır'ın transferini kutladı, ancak Biden yönetimini "acil olarak ... diğer beraat mahkumları için benzer kararları müzakere etmeye ve uygulamaya" çağırdı.


ACLU yaptığı açıklamada, "Müslüman erkeklerin Guantanamo'da yirmi yıldır haksız ve kötü niyetli askeri tutukluluklarına son vermek bir insan hakları yükümlülüğü ve ulusal güvenlik gereğidir." Dedi. Dedim. Dedim.


yayınlanan
ABD, Nasır'ın eve dönüşünü kolaylaştırdığı için Fas'a teşekkür etti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "ABD, Fas Krallığı'nı her iki ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını güvence altına alma konusunda uzun süredir devam eden ortaklığından dolayı övüyor" dedi.

Ayrıca Birleşik Devletlerin, Krallığın Guantanamo Körfezi Gözaltı Tesisini kapatmaya yönelik devam eden çabalarını destekleme konusundaki istekliliğinden dolayı son derece müteşekkiriz."

Nasır'ın Küba'daki hapishane yolculuğu uzun sürdü.

Pentagon dosyasına göre, 1980'lerde şiddet içermeyen ancak yasadışı bir Faslı Sufi İslami grubun üyesiydi. 1996'da Çeçen'de savaşmak üzere askere alındı, ancak Afganistan'daki bir El Kaide kampında eğitim gördü.

Orada ABD güçleriyle savaştıktan sonra yakalandı ve Mayıs 2002'de Guantanamo'ya gönderildi.

Onu inceleme kurulu önünde temsil etmek üzere atanan kimliği belirsiz bir askeri yetkili, Guantanamo'da matematik, bilgisayar bilimi ve İngilizce okuduğunu ve 2.000 kelimelik bir Arapça-İngilizce sözlük oluşturduğunu söyledi.

(Dış Basın)