Açıklamada, "ABD, uluslararası toplumun geri kalanı gibi, Yemen'deki tek meşru, uluslararası kabul görmüş hükümet olan Yemen Cumhuriyeti hükümetini tanıyor" denildi. “Husiler insanları ve toprakları kontrol ediyor ve bununla baş edilmesi gerekiyor. Onlar Yemen'deki gerçek, siyasi aktörler."

Washington'dan Yemen hükümetine desteğinin güvencesi, ABD'nin Yemen Özel Elçisi Tim Lenderking'in ülkesinin Husileri Yemen'de meşru bir güç olarak "tanıdığını" söylemesinin bir öfkeye yol açmasından bir gün sonra geldi.

ABD Ulusal Konseyi tarafından Perşembe günü düzenlenen çevrimiçi bir yuvarlak masa tartışmasında, “Birkaç kez Husilerin meşruiyeti hakkında konuştum, yani ABD onları meşru bir aktör olarak tanıyor” dedi. Arap İlişkileri. “Onları önemli kazanımlar elde eden bir grup olarak tanıyoruz.”
Lenderking, Husilerin çok sayıda silaha sahip oldukları ve savaş alanlarında üstün olmaya devam ettikleri için ABD'nin savaşmayı bırakma taleplerine boyun eğip boyun eğmelerinin gerçekçi olup olmadığı sorulduğunda, Lenderking, Husi liderliği içindeki bazı unsurların barışa bağlılıklarını ifade ettiğini söyledi Washington, grubu barış çabalarına katılmaya teşvik ediyor.

Husileri BM liderliğindeki süreci ve barışı ve siyasi geçişi desteklemek için sürmekte olan çabaları desteklemeleri için umut ediyor ve teşvik ediyorum” dedi.

Yemen hükümeti, politikacılar ve gazeteciler onun sözlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İsmini vermek istemeyen üst düzey bir hükümet yetkilisi, Arab News'e Yemen dışişleri bakanı ve parlamento başkanının Cuma sabahı gelen açıklama için Yemen'deki ABD büyükelçiliği yetkilileriyle temasa geçtiğini söyledi.


Bu arada Yemenliler, sosyal medyada ve yerel medyada ABD'nin Husilere yönelik politikasında bir değişiklik olarak algıladıkları şeye öfkelerini dile getirdiler.

Marib Press haber sitesinin editörü Ahmed Ayedh, Lenderking'in açıklamalarını Yemen hükümetinin otoritesini tanıyan “yerel, Arap ve uluslararası kararlara karşı açık bir darbe” olarak nitelendirdi ve otoriteyi onu boykot etmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, elçinin sözlerinin bağlamdan çıkarıldığını söyledi. ABD hükümetinin Yemen hükümetine verdiği desteği yinelemenin yanı sıra, Husileri askeri operasyonlarını tırmandırmakla suçladı.

Açıklamada, "Husilerin, çatışmanın çözümünün bir parçası olmaktansa, Yemen vatandaşlarının acılarını daha da artırmaya ve savaşa odaklanmalarından endişe duyuyoruz" denildi.

Husiler, ABD'nin ses tonunda algılanan değişimi bir zafer olarak gördü ve “direnişlerini” sürdürme sözü verdi.

Husiler Yüksek Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali El-Husi, Borç Veren Kral'ın yorumlarından özel olarak bahsetmeden, uluslararası toplumun grupla Yemen'in tek ve meşru temsilcisi olarak ilgilenmesini talep etti.

Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Yemen Allah'a hamdolsun, meşruiyetini ve bağımsızlığını elde eden azmi ve gücü sayesinde kazandı" dedi.

Yemen'in enformasyon bakanı Muammer Al-Eryani Cuma günü yaptığı açıklamada, Husilerin uluslararası toplumun Yemen'deki savaşı ve isyancıların insan hakları ihlallerini "yumuşak" şekilde ele almasını, askeri operasyonlarını ilerletmek için yeşil ışık olarak yorumladığını söyledi.

Twitter'da yayınlanan bir mesajda, Husi milislerinin uluslararası tepkiyi “saldırganlığı ve askeri tırmanışı, Yemenlilerin öldürülmesi ve insan hakları ihlalleri için teşvik” olarak gördüğünü söyledi.

Milislerin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ettiğini, barış çabalarını aksattığını ve ülkedeki insan acılarını şiddetlendirdiğini söylediği terörist faaliyetlerini kınadı.

 

(Dış Basın)