Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Kurban Bayramı tatili öncesinde öğlene kadar gerçekleştirilen işlemlerde % 0,86 değer kaybederek günü 1.351 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 11,69 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1.19 ve holding endeksi % 0,60 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1.55 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren %2.24 ile ulaştırma olduğu görüldü. Avrupa borsaları geçen haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0.85, Almanya'da DAX 30 endeksi % 1,00, Fransa'da CAC 40 endeksi % 1,35 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 1,29 değer kazandı. ABD borsaları geçen haftanın son işlem gününü yükselişle kapadı. Kapanışta, Dow Jones endeksi % 0,68 ,S&P 500 endeksi % 0,98 ve Nasdaq endeksi % 1,04 değer kazandı. Bugün, Yurt içinde İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ile İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi dataları takip edilecek. Global piyasalarda ise Amanya’da IFO İş Dünyası Güven Endeksi, ABD’de Yeni Konut Satışları ve Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi verileri izlenecek. Gün içerisinde, İngiltere’de MPC üyesi Vlieghe’nin açıklamaları takibimizde olacak. ABD ve Çin arasında yaşanan siyasi gerilimin artması ile birlikte yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak zayıf görünümün devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Kurban Bayramı tatili öncesinde öğlene kadar gerçekleştirilen işlemlerde % 0,86 değer kaybederek günü 1.351 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 3,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif satıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre; Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,93 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %43,72 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Tüketici Güven Endeksi verilerine göre; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,7 oranında azaldı ve Temmuz ayında 79,5 olarak gerçekleşti.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin, 16 Temmuz'da Hong Kong'da faaliyet gösteren ABD'li şirketlere yönelik uyarı metni hazırladığı hatırlatılarak, aralarında eski ABD Ticaret Bakanı Wilbur Louis Ross'un da bulunduğu 7 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağı belirtildi. (Kaynak: Xinhua)

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerçekleştirdikleri görüşmede ikili ve bölgesel ilişkileri ele aldı. Yapılan açıklamada, Suga ve Macron, Çin'in faaliyetlerine karşı hukukun üstünlüğüne dayalı "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun gerçekleştirilmesine yönelik yakın iş birliğinin geliştirilmesinde mutabakata vardığı belirtildi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Kovid-19 aşısı olmasına rağmen bağışıklık sistemi zayıf olan insanların ek bir güçlendirme dozuna ihtiyaç duyabileceklerini ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongrenin ülkenin borç limitini yükseltmemesi halinde Bakanlığın 2 Ağustos'ta "olağanüstü önlemler" alması gerekeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, gerçekleştirdiği toplantısı ardından yayımlanan notta; yüzde 2’lik simetrik enflasyon hedefine ulaşana kadar mevcut faiz oranlarının korunacağını açıkladı. Banka, politika faizi sıfır, mevduat faizi yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizi de yüzde 0,25’te sabit bıraktı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yaptığı açıklamada faizin artması için enflasyonun yüzde 2’nin altında olmaması gerektiğini belirterek, “Uzun vadeli enflasyon beklentileri hedefin gerisinde. Enflasyonda geçici etkilerin 2022 yılı başından itibaren azalması bekleniyor” dedi. Başkan, “Şu aşamada teşvik programlarından çıkış erken olur. Halen bir kriz dönemindeyiz. Toplantıda PEPP programını ya da TLTRO ihalelerini müzakere etmedik” dedi.

Şirket Notları:

İHLAS HOLDİNG A.Ş. (IHLAS): Daha önce, 03.05.2017 tarihinde, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin maliki ve hak sahibi olduğu, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesi, Yakuplu 482 Ada 3 (Yeni:8) Parselde kayıtlı 31.309 m2 ve 484 Ada 12 (Yeni:17) parselde kayıtlı 30.396 m2 arsalar üzerinde, Bağlı Ortaklığımız İhlas Marmara Evleri Ortak Girişimi'nin Arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı sözleşmesi imzalandığı kamuoyu ile paylaşılmıştı.Mevcut durum itibari ile 484 ada 17 parselde kayıtlı 30.396 m2 arsa üzerinde inşa etmekte olduğumuz projemiz bu ay içerisinde tamamlanacak olup, Ağustos ayında müşterilerimize teslime başlanılacaktır. 482 ada 8 parselde kayıtlı arsaya ilişkin sözleşme ise arsa maliki ile yapılan Fesihname ve İbra Sözleşmesi kapsamında fesih edilmiştir.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ A.Ş. (AYDEM): Şirketi 10.06.2021 tarihli özel durum açıklamasına konu yurt dışında tahvil ihracı kapsamında, Şirket ve ihracı planlanan tahviller uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global Ratings Europe Limited ("S&P") ve Fitch Ratings Limited ("Fitch") tarafından kredi derecelendirmesi işlemine tabi tutulmuştur. İhraç edilecek tahviller ile ilgili olarak S&P kredi derecelendirme notu B ve Fitch kredi derecelendirme notu B+ olarak beklenmektedir ve kesinleştikten sonra ayrıca kamuoyu ile paylaşılacaktır. Diğer yandan, 19.07.2021 tarihinden başlamak üzere Şirket üst düzey yöneticileri, yurt dışında yerleşik potansiyel yatırımcılar ile çevrimiçi organize edilecek bir dizi yatırımcı toplantısına katılacaklardır. Tahvil ihracına ilişkin nihai karar, ihraç tutarı ve koşulları, söz konusu toplantıları takiben piyasalardaki gelişmelere göre belirlenecek olup, satış işlemi Sermaye Piyasası Kurulu'ndan tertip ihraç belgesi alınmasından sonra gerçekleştirilecektir.

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. (TSPOR): Serbest statüde yer alan profesyonel futbolcu İsmail Köybaşı ile opsiyon hakkı kulübe ait olmak üzere 2+1 yıllık anlaşma sağlanmıştır. Anlaşmaya göre oyuncuya;2021/22 futbol sezonu için 5.000.000.-TL garanti ücret,2022/23 futbol sezonu için 5.000.000.-TL garanti ücret, Opsiyon hakkının Kulüp tarafından kullanılması halinde;2023/24 futbol sezonu için 5.500.000.-TL garanti ücret ödenecektir. Ayrıca, futbolcuya, her bir sezon için 1.000.000.-TL imza ücreti ödenecektir. Menajerlik hizmet bedeli olarak, futbolcu ile olan sözleşmenin devam etmesi şartına bağlı olarak, futbolcuya ödenecek yıllık garanti ücretin %7'si ödenecektir.

 

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı